Kevesebb „esélye” lesz a váratlan járványoknak

Tizenkétmillió euróval többet fordít az Európai Bizottság az uniós kutatási keretből egy, az E.coli járványhoz hasonló váratlan fenyegetések hatékony kezelését célzó projektre – olvasható a bizottság keddi közleményében.

MNO
2011. 08. 09. 13:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ennek egyik részeként kezdi meg működését ősszel az Antigone nevű csoport, amely 2,1 millió euróból gazdálkodhat. A hét országból 14 résztvevőt tömörítő Antigone feladata az lesz, hogy feltérképezze az új E.coli törzset, valamint más, az emberi egészségre veszélyes vírusokat és baktériumokat.

A kutatás célja a jövőbeni járványok megelőzése, illetve kezelése lesz. Emellett a szakértők különös figyelmet szentelnek majd az állatokról emberre terjedő patogének működésének megértésére. A csoport szorosan együtt fog működni a támogatásra korábban kiválasztott Predemics nevű projekt 16 résztvevőjével.

Az E.coli baktérium az utóbbi hónapokban csaknem négyezer embert betegített meg Európában, és 46 ember – köztük 45 német – halálát okozta.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.