Kína nem lassít

Jelentősen nőtt júliusban a kínai külkereskedelmi többlet azt követően, hogy az export bővülési üteme tovább gyorsult – tájékoztatott szerdán a kínai kormány.

MNO
2011. 08. 10. 10:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai külkereskedelmi többlet 31,5 milliárd dollárra nőtt júliusban, ami a mutató 2009. január óta tapasztalt legnagyobb értéke. Júniusban még 22,3 milliárd dolláros többletet termelt az ázsiai gazdaság. Elemzők 26 milliárd dolláros szufficitre számítottak. A kínai kivitel éves szinten 20,4 százalékkal bővült júliusban, többel a júniusi 17,9 százaléknál és az elemzők által várt 17,5 százalékos növekedésnél.

Az import júliusban 22,9 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához képest. Júniusban még 19,3 százalék volt az éves növekedési ütem. Elemzők 23,2 százalékos bővülésre számítottak. A kedvező adatok ellenére elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy a bővülés nem fenntartható, mivel romlanak a világgazdaság növekedési kilátásai. „Megvan annak a kockázata, hogy a külső kereslet csökken a második félévben az amerikai és európai gazdasági gondok miatt” – értékelt Brian Jackson, a Royal Bank of Canada elemzője. A BNP Paribas elemzője, Ken Peng szerint az elkövetkező hónapokban 10 százalékos szintre lassulhat a kínai kivitel növekedési üteme.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.