„Kirámoltak” a gazdák tíz kamiont

A spanyol gazdáknak elegük lett a francia „kollégák” hatásos ellenlépések nélküli akcióiból a spanyol termékek ellen. Csütörtökön ugyanis a francia–spanyol határon – a katalóniai La Jonquera határátkelő túloldalán – a francia gazdák „kirámoltak” tíz kamiont, és tönkretették a gyümölcsszállítmányt. Arra hivatkoztak, hogy a spanyol gyümölcsök nem felelnek meg a francia törvényeknek, és áresést okoztak.

2011. 08. 13. 18:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre hiába lépett kapcsolatba egymással a spanyol és a francia mezőgazdasági miniszter, a kárvallott termelők és a szállítók augusztus végén nagyszabású bojkottra készülnek a katalóniai határon. Albert Castelló, a Fiatal Katalán Gazdák (ASAJA) tarragonai koordinátora nem köntörfalazott, és közölte, hogy nem tűrnek tovább, és ezentúl a „szemet szemért, fogat fogért” elvet fogják alkalmazni a franciákon.

Castelló szerint abszurd álláspont, hogy a kormányok továbbra is jó szóval simítsák el az ilyen ellentéteket egymás között. Első figyelmeztetését megtoldotta egy másikkal is: ha a hónap végéig is folytatódnak a hasonló akciók, akkor automatikusan francia érdekeltségeket fognak keresni, és a lehető legnagyobb károkat akarják okozni nekik. Castelló újfent nem kímélte saját kormányát sem, és élesen bírálta Madridot, amiért nem védi meg konkrét lépésekkel a hazai termelőket és érdekeiket. A többi agrárszervezettel együtt ezért úgy döntöttek, hogy ha a kormánytól nem kapnak védelmet Franciaországban, akkor ők maguk gondoskodnak róla.

Brüsszel azonnal és élesen elítélte a francia–spanyol határon történteket a törvénytelenség és a pusztítás miatt, bár hangsúlyozták az EB székhelyén, hogy még nem kaptak hivatalos tájékoztatást spanyol gyümölcsöket szállító kamionok „kiürítéséről”. Július 26-án egyszer már szétvertek egy teljes spanyol szállítmányt a feldühödött gazdák, utána Brüsszel kapcsolatba is lépett a francia kormánnyal, és arra emlékeztette, hogy az egyes tagállamok árui szabadon kelhetnek át a határokon. Akkor a francia csendőrség is vállalta, hogy „szükség esetén” a tettek mezejére lép.

A spanyolországi kárvallottak, azonban valószínűleg nem érik be a körülményes és bonyolult uniós eljárás megindításával. Brüsszel ugyanis csak akkor intézkedik, ha formális panaszt kap Madridból. Rosa Aguilar, a spanyol tárcavezető eközben állandó kapcsolatban van a francia kormánnyal és Brüsszellel.

(lavanguardia.com, elmundo.es, elpais.com, cincodias.com – Spanyolország)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.