Közbelépett a svájci jegybank, erősödik a forint és az euró

További lépéseket, így a likviditás növelésére vonatkozó intézkedéseket tesz a Svájci Nemzeti Bank (SNB) „a frank óriási túlértékeltségének” csökkentése érdekében – jelentette be a szervezet szerdán reggel.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/802657" target="_blank"><strong>• A nemzeti bank nem kívánja kommentálni az értesüléseket </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/802529" target="_blank"><strong>• Nem erre számítottak</strong></a>

MNO
2011. 08. 10. 7:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az SNB közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzetközi piacokon tapasztalt jelentős kockázatkerülő magatartás az elmúlt napokban tovább növelte a frank túlértékeltségét. „Ezen fejlemények fényében az SNB további lépéseket tesz a frank erősödése ellen, és jelentősen növeli a pénzkínálatot a svájci frank piacon” – fogalmazott tájékoztatásában a szervezet. Kifejtette: 80 milliárd frankról 120 milliárd frankra emeli a bankok látra szóló betétállományát, illetve „a svájci frank likviditási bővítésének felgyorsítása érdekében devizapiaci csereügyleteket hajt végre”.

A bejelentés hatására először gyengült a frank a forinttal és az euróval szemben, majd a tájékoztatás előtti szint közelébe tért vissza. A frankot a bejelentés előtt 264,24 forinton, az azt követő mélyponton 259,74 forinton jegyezték. Az euró jegyzése 1,0351 frankról 1,0527 frankra ugrott. Háromnegyed kilenckor a frank forint árfolyama 262,20 forint, míg az euró frankárfolyama 1,0414 frank volt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.