Lövéseket adtak le Dél-Korea felé

Az észak-koreai tüzérség szerdán lövéseket adott le egy dél-koreai sziget irányába, feltehetően egy hadgyakorlat keretében – jelentette a dél-koreai média és egy kormányilletékes.

MNO
2011. 08. 10. 8:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szöuli védelmi minisztérium egyik illetékese közölte, hogy a lövedékek Jonpjong sziget közelében csapódtak a tengerbe, de nem tudni, hogy a dél-koreai felségvizeken-e. „Három lövést lehetett hallani. Az egyik lövedék az északi elválasztó vonal közelében csapódott be” – mondta a katonai tisztviselő. Az incidens annak a helynek a közelében történt, ahol az elmúlt időszakban számtalan összecsapás volt, legutóbb tavaly két esetben, amelyben 50 dél-koreai meghalt.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerdán arról számolt be, hogy a dél-koreai tüzérség három lövéssel viszonozta a tüzet. Sajtóértesülések szerint a térségben lévő halászhajókat visszarendelték kikötőikbe, míg a Jonpjong szigeten élőket óvóhelyekre menekítették. A dél-koreai piacok alig reagáltak az incidensre. Jonpjong szigetét tavaly novemberben érte észak-koreai tüzérségi támadás, akkor négy ember halt meg.

A korábbi incidensekben, amikor Észak-Korea megsértette az amerikai hadsereg által a koreai háború (1950–1953) végén kijelölt elválasztó vonalat, a felek közötti összecsapásoknak többtucatnyi tengerész esett áldozatul. Az év elején, azt követően, hogy Észak-Korea újra párbeszédre és a nukleáris leszerelésről folytatott hathatalmi tárgyalások felújítására szólított, csökkent a feszültség a két Korea között.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.