Magyarország nem vesz részt a térségre jellemző borúlátásban

Romlott a kelet- és közép-európai térség együttes üzleti hangulatindexe a július végéig tartó negyedévben, borúlátóbban ítélik meg a közvetlen külföldi befektetéseket tervező vállalatok az aktuális üzleti környezetet és a kilátásokat. A hangulatindex csak Magyarország és Horvátország esetében javult.

MNO
2011. 08. 09. 12:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Thomson Reuters & OeKB osztrák exportfinanszírozó bank által összeállított mutató az áprilisi 35 pontról 30 pontra gyengült júliusban – először csökkent 2009 áprilisa óta.

A 11 vizsgált ország közül csak Magyarország és Horvátország estében erősödött a negyedévente kalkulált üzleti hangulatmutató. Magyarországé az áprilisi 19 pontról 22 pontra, Horvátországé 16 pontról 23 pontra emelkedett.

A legnagyobb csökkenés Lengyelország és Szlovénia esetében következett be. Negyedév alatt a lengyel mutató 58 pontról 48 pontra esett, a szlovén 29 pontról 19 pontra süllyedt. A júliusban záródott negyedévben a 11 ország közül Oroszország üzleti hangulatmutatója volt a legmagasabb, 51 pont, ami azonban csökkenés az áprilisi 55 ponthoz képest.

A legtöbb befektető alapvetően elégedett a jelenlegi üzleti helyzettel, az ezt jelző index 1 ponttal 30 pontra mérséklődött. Az üzleti várakozási mutató azonban már jelentősebben csökkent, 39 pontról 31 pontra. A gazdasági helyzet kilátásainak megítélése 36 pontról 32 pontra csökkent, ami azt jelzi, hogy a befektetők szerint a térségben lassul a gazdasági növekedés a következő 12 hónapban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.