Még mindig messze a válság előtti szinttől

Ismét élénkül az egyesülési és felvásárlási kedv a világgazdaságban, de a válság előtti szinttől még mindig messze van – derül ki a McKinsey cégtanácsadó kedden közzétett vizsgálatából.

MNO
2011. 08. 02. 13:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei első fél évben 1,52 ezer milliárd dollár értékű egyesülés, illetve felvásárlás történt világszerte, ez 27 százalékos növekedés a tavalyi első fél évhez képest. 2007 első fél évében még 2,55 ezer milliárd dollár értékben hajtottak végre világszerte felvásárlásokat, illetve egyesítettek cégeket.

Európában az idei első fél évben 480 milliárd dollárt ért el az akvizíciók és egyesülések értéke, a 2007-es csúcsévben regisztrált 1,1 ezer milliárd dollárral szemben. A 2010. első félévi 380 milliárd dollárhoz képest azonban még ez is 100 milliárd dolláros növekedés.

A globális egyesülési hullámot az energia- és nyersanyagipari cégek vezetik, ebben az ágazatban történt az egyesülések és felvásárlások 22 százaléka az idei első hat hónapban. A második helyen a távközlési, média- és technológiai ágazat áll, 16 százalékkal.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.