Még nem kell tartanunk a majmoktól, bár ki tudja... + Képek + Videó

Manapság az embernek szerény elvárásai vannak a mozifilmekkel kapcsolatban, vagy eszetlen öldöklést lát a vásznon, vagy valami romantikus, idilli és „nagyon amerikai” maszlagot. Egyik film jön a másik után, a séma ugyanaz, a kreativitás kiveszett. Noha nem remegő lábakkal, de várakozással telien váltja meg jegyét a mozikedvelő A majmok bolygója: Lázadás című filmre és foglalja el helyét.

Németh Tamás
2011. 08. 27. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha egy filmnek lenne szaga, akkor A majmok bolygója: Lázadásnak olyan bukéja lenne, amiről az embernek az jutna eszébe, hogy ismét elővettek valami „kult” sztorit és úthengerrel facsarták ki belőle az utolsó – milliókat – lélegzetet is. A Pierre Boulle: Majmok bolygója című könyvének filmes adaptációja 1968-ban került a mozikba. Ez bizony nem most volt, de lehetséges, a British Columbia filmgyár 2011-ben újra elkövetheti azt a hibát, amit társai (a sikeres, 1968-ban készült, Charlton Heston főszereplésével leforgatott, A majmok bolygója című film után a gyártók több folytatást is elkészítettek, de nem érték el az első és – kis jóindulattal – a második rész sikereit) több mint 40 éve megtettek: egy jó történetet, egy jó elgondolást tesz tönkre 93 millió dollárból, hozzá fűszerként Dolby Digitalt és 3D-t szolgálva fel.



A történet elején megismerkedünk Will Rodmannel, akit James Franco alakít több-kevesebb sikerrel. A színész nagyon rendben volt abban a „duettben”, amit Robert De Niróval hozott össze a 2002-ben készült Az igazság órájában, jóllehet ehhez a mára nagypapakorban lévő taxisofőr is kellett. Adott tehát a tudós, aki egy szupercég számára végez kísérleteket majmokon, az emberi élet meghosszabbításának reményében. Társa az állatorvos Caroline Aranha, akit a 2009-es Gettómilliomos sztárja, Danny Boyle (A part, Az élet sója, Trainspotting) nagy felfedezettje, Freida Pinto alakít.



A film hősei hatalmas küzdelmeket vívnak az elemekkel, Willre nagy nyomás nehezedik, hiszen az általa kifejlesztett csodaszer segítségével cége mesés haszonra tehet szert. A bájos Caroline már az elején a fülébe ülteti a bogarat: ez így nem lesz jó, nem szabad megváltoztatni mindent az életben. Willnek reményt ad az, hogy amikor beadja apjának, Charlesnek (John Lithgow) a titkos szert, az a csodával határos módon pillanatok alatt jobban lesz, mérséklődik az Alzheimer-kórja. Will ezután megosztja főnökével, Stevennel (David Oyelowo) az eredményt, aki annak ellenére, hogy a cég a szert embereken nem tesztelte, engedélyt ad a további kutatásokra. Nagyon gyenge és igen közhelyszerű moralizálás veszi kezdetét, nem lehet tudni igazán, hol húzódik a határ ember és állat között. Pedig van és igen éles. Hogy a főemlősök csak millió évek múlva érhetik el az emberek fejlettségi szintjét, szintén nem mellékes.



A film hitelét rontja vagy romba is dönti a címe: lázadás. Nézőpont kérdése, hogy amit a szuperintelligenciával felvértezett majmok tesznek, az lázadás-e. Az a minimum, hogy Cézár, a főhős majom-ember hibrid és csapata a film végén visszatérhet az erdőbe és hagyják őket élni – elég kárt tett már az emberiség, amióta a Földön él. Legyen annyi elég, Rousseau talán igazat mondott azzal, hogy meg kell menteni azokat a dolgokat, amelyek még hordozzák, őrzik a természetességet.

Az Avatar korában teledobálni effektekkel egy filmet és köré építeni egy gyenge és elcsépelt történetet, mára nem nagy művészet.

A majmok bolygója: Lázadás
Színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi akciófilm, 106 perc

Szereplők:

James Franco (Will Rodman)
Freida Pinto (Caroline)
Andy Serkis (Cézár)
John Lithgow (Charles Rodman)
Tyler Labine (Franklin)
Brian Cox (John Landon)
Tom Felton (Dodge Landon)

Rendező:
Rupert Wyatt
Író: Pierre Boulle
Forgatókönyvíró: Rick Jaffa, Amanda Silver

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.