Még soha nem volt ilyen rossz a gabonatermés

A portugál Diário de Notícias szombaton vezető helyen közölte a rossz hírt, hogy még sose volt ilyen rossz az ország gabonatermése, mint idén, de jelentősen visszaesik a bortermelés is. Az argentin Clarín a brazil elnöknő eddigi legnagyobb kihívásáról írt, mert a főügyészség megindította a nyomozást a hadsereg főparancsnoka ellen.

2011. 08. 20. 17:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

dn.pt, expresso.clix.pt, jornaldenegocios.pt – Portugália

A portugál hírportálok idézték a mezőgazdasági tárcavezető, Assuncao Cristas szombati sajtótájékoztatóját, amelyen a jelentősen visszaesett gabonaterméssel foglalkozott. Az Expresso hetilap szerint az ország történetében még sose arattak ilyen kevés gabonát. Az országos statisztikai hivatal (INE) csütörtökön tette közzé az aratás végeredményét, amelyből kiderült, hogy 180 ezer tonna alá esett vissza az őszi-tavaszi vetésű gabonafélék teljes termésének mennyisége. Az egyetlen viszonylag biztató hír, hogy nőtt a kukoricaföldek, de az alma-, illetve a körteültetvények területe is. Az INE több okra vezeti vissza a gabonatermés csökkenését: visszaesett a bevetett területek mennyisége és jelentősen visszaesett a szemhozam is a barátságtalanabb éghajlati viszonyok miatt is. Az sem jó hír a májusban 78 milliárd eurós mentőövvel megsegített Portugália szempontjából, hogy a bortermelés is rosszabb lesz az idén. Márpedig a borkivitel évszázadok óta az első számú bevételi források közé tartozik. A megváltozott éghajlati viszonyok mellett azért is kevesebb a termés, mert a nagyobb nedvesség következtében a penész is megtelepedett a szőlőtőkéken. A két említett tényező értelemszerűen kedvezőtlenül befolyásolta a borok minőségét is. Az ország élelmiszer-szükségleteinek jóval több mint a fele külföldről származik, és óriási összegeket fizetnek ki értük.

Clarin.com – Argentína, folha.uol.com.br – Brazília

Az argentin napilap nyomtatott változata az első brazil elnöknő, Dilma Rousseff kormányzásának legnehezebb feladatáról írt. Pénteken ugyanis a brazil főügyészség megkezdte a nyomozást a brazil hadsereg főparancsnoka ügyében. A brazil hadsereget 2007 óta irányító Enzo Martins Peri tábornok a vádak szerint részt vett közpénzek eltérítésében. Ezenkívül engedélyezett vagy maga is elkövetett szabálytalanságokat közel nyolcvan beruházásban, többségét a közlekedési tárca kérésére. A katonai főügyészség már elemezte ezeket az ügyeket, de nem nyilatkozhatott róluk, mert a tábornok kiváltságos személye miatt csak a legfelsőbb bíróság dönthet az ellene megindítandó eljárás ügyében. Dilma elődje, Luiz Inácio „Lula” da Silva volt elnök is megszólalt az ügyben, és azt a véleményét hangoztatta, hogy „a lapok nem létező válságról írnak címoldalaikon, de Brazília rendkívüli helyzetben van”. A brazil Folha de Sao Paulo megtudta azt is, hogy a tábornok a mérnöki és építési osztályon dolgozott, mielőtt a hadsereg parancsnokának nevezték volna ki. A részleg korábban szoros kapcsolatban állt a közlekedési tárcával, amelyet az egy hónapja korrupció gyanúja miatt lemondott Alfredo Nascimento vezetett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.