Meghalt egy testvérpár, a harmadik áldozattal egy orvlövész végzett

Három polgári személy halt meg kedden a lázadás jelképének számító közép-szíriai Hamában – mondta Rámi Abder-Rahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) vezetője. <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/800983" target="_blank"><br /><strong>• 24 embert halt meg a kormányellenes tüntetéseken </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/800871" target="_blank"><strong>• Itt az ideje egyértelműen fellépni az erőszak befejezése érdekében</strong></a>

MNO
2011. 08. 02. 18:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy testvérpár halt meg, amikor gépkocsijukba csapódott a járműre kilőtt rakéta, a harmadik áldozattal egy orvlövész végzett – tette hozzá. A kormányerők vasárnap támadták meg a 700 ezer lakosú várost, vasárnap száz, hétfőn legalább négy polgári személy halt meg. A nagyvárosban az elmúlt hetekben számos ellenzéki tüntetést tartottak.

A Muzulmán Testvériség 1982-es felkelése óta, amelyet 20 ezer ember halálával járó véres megtorlás követett, Hama a rendszer elleni harc jelképe lett Szíriában. A SANA hivatalos hírügynökség hétfő este azt jelentette, hogy a hadsereg folytatja „hamai küldetését, és eltávolítja a szabotőr csoportok által felállított úttorlaszokat a városba vezető főbb utakról”. A hírügynökségi jelentés szerint „súlyos összetűzések voltak jól szervezett, modern fegyverekkel felszerelt csoportokkal”. Keddi SANA-jelentés szerint „szabotőrök” egy csoportja fosztotta ki Hama igazságügyi palotáját előző délután.

Rámi Abder-Rahmán elmondta, hogy kedden harckocsioszlopok nyomultak előre a közép-szíriai Homsz és a szomszédos Ruszton irányába, hozzátéve, hogy a lakosok attól tartanak, a hadsereg hadműveletre készül.

A Damaszkusztól 160 kilométerre északra fekvő Homsz, Szíria harmadik legnagyobb városa szintén a Bassár el-Aszad elnök rendszere elleni tiltakozások erősségének számít. Emberi jogi csoportok szerint a felkelés március 15-i kezdete óta több mint 1600 civilt öltek meg, csaknem 3000 ember tűnt el és mintegy 12 ezer embert vettek őrizetbe.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.