Milliókat fogadott el, 58 ember halála szárad a lelkén

Tizenhat év börtönt kapott Sanghaj kerületi építésügyi és közlekedési bizottságának vezetője, mert kenőpénzért engedélyezte cégek épületfelújítási megbízását, s felelősnek találták a tavalyi sanghaji tűzesetért, amelyben 58 ember halt meg.

MNO
2011. 08. 02. 14:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sanghaji 2-es számú városi bíróság nyilvános tárgyalásán megállapította, hogy Kao Vej-csung (Gao Weizhong) visszaélt a hatalmával, s 2004 és 2010 között mintegy 121 ezer jüan, vagyis 3,5 millió forint értékben fogadott el csúszópénzt építési vállalkozóktól, hogy megbízásokhoz juttassa őket. A bíróság 25 további gyanúsított, köztük kormányzati tisztségviselők, az építkezést folytató, illetve az építkezést ellenőrző vállalatok menedzserei, engedély nélkül dolgozó hegesztők ügyében is ítéletet hirdetett. Volt, akit mentesítettek a büntetőjogi felelőssége alól, mások büntetése különböző időtartamú szabadságvesztés lett, és akadt olyan is, aki szintén 16 év börtönt kapott.

A tűz 2010 novemberében keletkezett egy 28 emeletes toronyház felújítása közben. Az erős szélben egy hegesztőmunkás által okozott szikra lobbantotta lángra az épület állványzatát és a takarófóliákat. A fáklyaként égő ház legfelsőbb szintjeit a tűzoltók nem tudták elérni, 58-an életüket vesztették, 71 ember került sérülésekkel kórházba. Az eset országos visszhangot váltott ki.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.