Módosítani kell az állampolgársági törvényt, nem eltörölni?

Ján Figel, a szlovákiai kormánykoalíciós Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnöke szerint jobb lenne inkább módosítani a szlovák állampolgársági törvényt, mint az alkotmánybírósághoz fordulni annak megsemmisítését kérve.

MNO
2011. 08. 09. 13:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A válasz nem a törvény megsemmisítése, hanem a módosítása. Az állampolgárság igen fontos elv az állam és az egész társadalom működése szempontjából. Az, ahogyan az előző kormány idején ezt a törvényt eldöntötték, inkább válasz volt a budapesti politikára, mintsem belső szükségszerűség” – mondta a kereszténydemokrata politikus kedden.

Előző nap a Híd párt elnöke, Bugár Béla sajtótájékoztatóján közölte, hogy a törvényt alkotmányellenesnek és alkalmazhatatlannak tartja, ezért pártja az alkotmánybírósághoz készül fordulni a hatályos jogszabály megsemmisítését kérve. A Robert Fico kormánya idején elfogadott törvénymódosítást, amely alapján megfosztják szlovák állampolgárságuktól azokat, akik felveszik egy másik állam állampolgárságát, a jelenlegi kormánykoalíció idejében több kísérletre sem sikerült megváltoztatni.

Figel szerint úgy kell a törvényt módosítani, hogy lehetővé tegye a többes állampolgárságot, de a nemzetközileg elfogadott normák alapján. Figel hozzátette: szerinte a legjobb megoldás az lenne, ha a kérdésért felelős belügyminisztérium dolgozná ki a törvénymódosítás szövegét. A belügyi tárcát a KDH alelnöke, Daniel Lipsic vezeti.

Arra a kérdésre, hogy a kereszténydemokrata képviselők biztosítják-e Bugár pártja számára a szükséges aláírást, Figel kijelentette: „A KDH kezdeményezni fogja a törvény módosítását. Ezt jobb és gyorsabb válasznak tartjuk a kialakult helyzetre. Ebben az értelemben szerintem inkább a kormányé és a parlamenté a felelősség, mint az alkotmánybíróságé” – tette hozzá. A Híd harminc képviselői aláírást akar összegyűjteni, hogy beadja az alkotmánybíróságra a beadványt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.