„Mostantól az utcán fogunk cselekedni” + Képek

Összecsapott az ukrán rohamrendőrség Julija Timosenko volt kormányfő híveivel a kijevi bíróság előtt, ahol egy bíró hétfőn ismét elutasította, hogy szabadlábra helyezzék a hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolt politikust, ezúttal óvadék ellenében.

MNO
2011. 08. 08. 17:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy szemtanú elmondta, hogy a Berkut (Sólyom) különleges ukrán rendőri egység tagjai összeverekedtek az emberekkel, amikor megpróbálták megtisztítani az utat a Timosenkót elszállító rendőrségi teherautó elől. Az 50 éves karizmatikus politikus a per június végi kezdete óta elutasította az együttműködést Rogyion Kirejev bíróval, akit Viktor Janukovics elnök „bábjának” nevezett. Pénteken vették őrizetbe, arra hivatkozva, hogy megsértette a bírósági eljárás szabályait.



Amikor a bíró hétfőn a harmadik szabadlábra helyezési kérelmet is elutasította, és szerdáig elnapolta a tárgyalást, a volt kormányfő támogatói a főútvonalra özönlöttek és egy időre lezárták a forgalmat. A rohamrendőrök összecsaptak a tüntetőkkel, amikor megtisztították az utat a politikust elszállító rendőrségi teherautó elől. A Timosenko támogatóival való összetűzés elkerülésére a rendőrök reggel páncélozott teherautóval szállították a politikust a bíróságra, négy órával a tárgyalás kezdete előtt. A bíróság körüli utcákon a különleges erők több száz tagja várakozott teherautókban, de nem léptek közbe az épület közelében tartott nagygyűlés megakadályozására. Timosenko hívei közölték: eltökéltek, hogy kiszabadítják őt a rendőri őrizetből.





„Minden politikai megoldást kimerítettünk. Mostantól az utcán fogunk cselekedni” – jelentette ki Szerhij Szoboljev, a volt kormányfő vezette Julija Timosenko Tömbje frakcióvezető-helyettese, arra utalva, hogy folytatódni fognak az utcai megmozdulások. Timosenkót egyebek mellett azzal vádolják, hogy 2009-ben kormányfőként Ukrajna számára előnytelen gázszállítási szerződéseket kötött Oroszországgal. A politikus tagadja az ellene felhozott vádakat és azzal vádolja politikai ellenfelét, Viktor Janukovics elnököt, hogy így kívánja eltávolítani őt a politikai színtérről.



(Fotók: Reuters)

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.