Működőtőke-befektetéseknek kell érkezniük az országba

Kutatás-fejlesztési együttműködésről, a kritikus infrastruktúrák védelmének informatikai hátteréről és energetikai kérdésekről tárgyalt július végén Izraelben Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter – olvasható a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) honlapján hétfőn megjelent közleményben.

MNO
2011. 08. 08. 15:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető hivatalos útján izraeli miniszterekkel tárgyalt, és több nemzetközi jelentőségű izraeli informatikai, kutatás-fejlesztési és energetikai vállalat és szervezet tevékenységéről is informálódott, valamint jelentős befektetői csoportok vezetőivel is találkozott.

Fellegi Tamás Shalom Simhon ipari, kereskedelmi és munkaügyi miniszterrel az első közös ipari kutatás-fejlesztési (k+f) együttműködési pályázat kapcsán megállapodott abban, hogy az izraeli partner pályázatértékelési eljárásának lezárása után a magyar oldali pályázatkezelési lépések késedelem nélkül megtörténnek. A külön-külön értékelt pályázatokról várhatóan szeptemberben hozza meg a végleges döntést a közös bizottság. A miniszterek egyetértettek abban, hogy fontos ösztönözni a magyar kutatók aktívabb bekapcsolódását a dinamikus és gyakorlatorientált izraeli k+f világba.

A tárgyaláson egyeztettek a technológiai inkubátorok hálózatáról és annak magyarországi bevezetésének lehetőségéről, amely elősegítheti a technológiára specializált külföldi kockázatitőke-alapok bevonását. Fellegi Tamás külön kiemelte annak szükségességét, hogy működőtőke-befektetések érkezzenek Magyarországra, amelyek gazdasági növekedést és munkahelyteremtést eredményezhetnek – olvasható a közleményben.

Dan Meridor miniszterelnök-helyettessel, hírszerzési és atomenergia-ügyi miniszterrel a két ország közötti politikai és gazdasági együttműködés aktuális kérdéseiről tárgyalt a magyar miniszter. Megvitatták a kritikus infrastruktúrák védelmének izraeli tapasztalatait is, mivel azok megismerése segítheti a magyarországi struktúra eredményes kialakítását. A magyar kormány egy olyan egységes normarendszer megalkotására készül, amely a biztonság garantálása mellett lehetővé teszi a létrejövő intézményrendszer alkalmazkodását a folyamatosan változó kockázati környezethez – hangsúlyozza az NFM.

Fellegi Tamás Israel Katz közlekedési és közlekedésbiztonsági miniszterrel a kétoldalú légügyi kapcsolatokról, Moshe Kahlon távközlési miniszterrel a kritikus infrastruktúra-védelem távközlési aspektusairól, Uzi Landau nemzeti infrastrukturális miniszterrel pedig a közel-keleti térség új földgázlelőhelyeiről folytatott megbeszélést. A fejlesztési tárca vezetője a Gilad Erdan környezetvédelmi miniszterrel tartott tárgyalásán az izraeli klímapolitika főbb irányairól, az éghajlatváltozás elkerülhetetlen hatásaihoz való alkalmazkodás érdekében nemzeti szinten tett lépésekről tájékozódott. Az energiapolitikáért és a klímaügyekért felelős miniszterekkel Fellegi Tamás megosztotta az európai uniós elnökség alatt szerzett magyar tapasztalatokat. A felek megállapodtak abban, hogy megvizsgálják a hosszú távú együttműködés lehetőségeit.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.