Nagy gond, hogy bárki méhészkedhet

Magyarországon jelenleg túl sokan, 15 ezren foglalkoznak méhészkedéssel, és míg például a vadászat és a horgászat engedélyhez kötött, méheket bárki tarthat; a hozzá nem értők veszélyeztetik a kiváló méhészek megélhetését – mondta az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke a szombaton.

MNO
2011. 08. 06. 16:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jászberényben tartott nemzetközi mézvásáron és méhésztalálkozón Bross Péter közölte: a világon nálunk a legmagasabb az egy négyzetkilométerre jutó méhsűrűség, öt dunántúli megyében már 15 méhcsalád feletti ez a mutató. A méhészkedés jogi szabályozása már állategészségügyi szempontból is indokolt lenne – tette hozzá.

Az OMME elnöke az ágazat jellemzőiről elmondta: egy átlagos évben 20 ezer tonna mézet állít elő, ez összeurópai mézmennyiség csaknem 10 százaléka. Miután az egy főre jutó hazai mézfogyasztás 60 dekagrammot tesz ki, kiszámítható, hogy egy-egy esztendőben 6 ezer tonna mézet eszünk. Az évente megtermelt mézmennyiség 80 százalékát exportáljuk, főként három európai uniós országba: Franciaországba, Németországba és Olaszországba.

Magyarország az akácméz szempontjából különleges helyzetben van, ezt általában a világpiaci ár felett tudja értékesíteni. Az idén ebből a keresett mézfajtából a termés közepesnek mondható – jelezte a szakember, hozzátéve, jelenleg a világpiaci ár 3 dollár körül mozog kilogrammonként, az árat főleg a kínai és az argentin termésmennyiség, illetve a két ország eladási hajlandósága alakítja.

Az augusztus első hétvégéjén immár 24. alkalommal megrendezett nemzetközi mézvásár és méhésztalákozó iránt minden korábbinál nagyobb az érdeklődés: a magyarok mellett lengyel, román, szlovén és szlovák résztvevők keresték fel a Jászság központi városát. A vásár
a méhészeti eszközgyártók és -forgalmazók legnagyobb magyarországi szakmai eseménye.

A több száz kiállító javarészt méhészeti eszközgyártó és forgalmazó volt, de a mézből készített termékek előállítói is készültek, kóstolókkal, bemutatókkal. A kiállítást érdeklődőként, alkalmi vásárlóként több ezer ember kereste fel. A rendezvény szakmai részében a hazai méhészet helyzetéről, a méhészeti érdekképviseletről, az elmúlt évek és napjaink méhegészségügyi gondjairól, valamint a méhészeti termékek gyógyító erejéről, az apiterápiáról esett szó. Élőben mutatták be többi között, hogyan kell bánni egy méhcsaláddal, úgy, hogy elkerüljük a méhszúrást, továbbá füstölgőgyújtó és keretszegező versenyen mérték össze tudásukat a vállalkozó kedvű méhészek.

A méhésztársadalom jászsági seregszemléje ezúttal sem nélkülözte a szórakoztató elemeket, több vetélkedő és kulturális műsor kínál kikapcsolódást. Megválasztották a mézkirálynőt, aki egy éven keresztül képviselheti a magyar méhésztársadalmat a gazdasági rendezvényeken.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.