Nehéz lesz az ismétlés a következő megmérettetésen

Egyelőre nem tűnnek jónak Barack Obama amerikai elnök újraválasztási esélyei, mivel az ország államainak többségében a vele való elégedettségi arány 50 százalék alatt volt az elmúlt fél évben. A gazdasági helyzet gyors változása és az esetleges kihívó személye még nem ismert, ezért nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, de a demokraták egyelőre nem örülhetnek.

Kovács András
2011. 08. 09. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok leminősítését követően többen arról beszéltek, hogy ez lehet majd a republikánusok egyik legerősebb érve a 2012-es kampányban Barack Obamával szemben. A leminősítés, és az azt követő piaci pánik hatása egyelőre felmérhetetlen, de annyi bizonyos, hogy nem segítik a jelenlegi elnök újraválasztását. A gazdasági helyzet gyors változásának politikusokra mért hatását még nem látjuk, de az újraválasztás szempontjából mindenképpen érdemes megnézni, hogy országszerte mekkora az elnök elfogadottsága.

Az Egyesült Államok 50 állama közül 16-ban volt 50 százaléknál nagyobb az elégedettségi mutatója Obamának az idei első félév adatai alapján – derül ki a Gallup legfrissebb összegzéséből. Az elnökkel leginkább Idaho államban elégedetlenek, mivel itt csupán 27 százalékos az elfogadottsága, míg a mérleg másik serpenyőjében Connecticut szerepel 60 százalékkal. Ezek az adatok az idén januártól júniusig tartó időszakot ölelik föl, és körülbelül 90 ezer ember megkérdezésén alapulnak. Ebben az időszakban Obama országos elégedettségi átlaga 47 százalékos volt.

Keleten nagyra értékelik az elnököt

Az elnök munkájával a keleti parti államokban a leginkább elégedettek, ahol abból a tíz államból nyolc található, amelyben a legnagyobb Obama támogatottsága. Az elnökkel elégedetlen államok földrajzilag már sokkal jobban szóródnak, legtöbbjük nyugaton, közép-nyugaton és délen található. Érdekes módon Obama 2010 első felében csupán 12 államban állt 50 százaléknál jobban, míg idén már 16-ban. Maine, Michigan, Wisconsin és Minnesota államban növekedett Obama támogatottsága 50 százalék fölé ebben a félévben.

Obama támogatottsága Idaho, Wyoming, Utah, Arkansas, West Virginia és Oklahoma államban még a 35 százalékot sem éri el, de ezek a területek hagyományosan republikánus bázisoknak számítanak. Fontos megemlíteni, hogy egy évvel ezelőtt pont ugyanebben a hat államban volt a legkisebb az elégedettség az elnök munkájával.

Még sokat kell tornászni

A legnagyobb kérdés természetesen, hogy ezen számok alapján milyenek Obama újraválasztási esélyei. Volt rá már példa, hogy egy elnököt 50 százalék alatti elfogadottsági mutatóval választottak újra, mégpedig George W. Busht 2004-ben, aki csupán 48 százalékon állt.

Így a kulcs Obama számára az, hogy népszerűségét országos szinten mindenképpen 50 százalék fölé tornássza föl 2012 novemberére, és ahány államban lehet, szintén meghaladja ezt az értéket. Közismert, hogy a választáson az a jelölt szerzi meg az elektori voksok összességét az adott államban, aki a legtöbb szavazatot kapja.

Jelenleg az államok többségében az elnök elfogadottsága 50 százalék alatt van, de Obama győzelme nagyban függ a republikánus kihívó személyétől, egy esetleges harmadik pártból jövő személytől, és hogy az adott jelöltek mögött álló szavazók mennyire lesznek elszántak.

(gallup.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.