Nem csitulnak a harcok Líbiában

Kedd hajnal óta heves harcok folynak Líbiában a főváros felé nyomuló felkelők és a tripoli kormány katonái között.

MNO
2011. 08. 02. 17:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felkelők katonai szóvivőjének tájékoztatása szerint sikerült benyomulniuk a stratégiainak tartott város központjába. Kórházi források viszont azt közölték, hogy a kormányerők ellentámadása hét lázadóval végzett, 65-öt pedig megsebesített. Zlíten az a pont, ahol a nyugat felé törekvő felkelők a legközelebb, mintegy 150 kilométerre jutottak Tripolihoz a tengerparti főútvonalon.

Ettől keletre, a vonalaik mögött harcok folynak Brega olajkikötő környékén is, ahol a kormányerőket bekerítették. Egy névtelenséget kérő katonai forrás szerint a nehéz fegyverekkel vívott összecsapás a főút mentén folyik, de a felkelőknek sikerült partra szállítani a fegyvereseiket négy kilométerrel nyugatabbra, a kormányerők hátában is. Bregát két hete fogták satuba a felkelők, de a fontos olajkikötő olajipari létesítményeiben még kormánykatonák vannak, és a megközelítésüket gyalogsági aknák és gyúlékony anyaggal megtöltött árkok akadályozzák.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.