Nem erre számítottak

Nem változtatott és még legalább két évig a jelenlegi alacsony szinten, 0,00-0,25 százalékon tartja az irányadó kamatlábat az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed monetáris tanácsa keddi kamatdöntő ülését követően, amivel egyértelműen csalódást okozott a New York-i tőzsdén, mivel az indexek mínuszba fordultak. A döntés hatására erősödésnek indult a svájci frank és átlépte a 273 forintos határt. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/802488" target="_blank">• Létre kell hozni egy euróövezeti stabilitási tanácsot </a></strong><br /><strong><a href="../802500" target="_blank"><strong></strong></a></strong><a href="http://www.mno.hu/portal/802500" target="_blank"><strong>• Feszült figyelemmel várják a döntést + Képek</strong></a>

MNO
2011. 08. 09. 18:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezet arról tájékoztatott, hogy erről hét támogató, míg három ellenszavazattal született döntés. A bejelentés ellen szavazók a korábbi jegybanki retorika megtartását, azaz „az elnyújtott ideig tartó alacsony kamatszint” megfogalmazás mellett álltak ki. A kamatdöntés indoklása szerint az amerikai gazdaság idei növekedési üteme lényegesen elmarad a Fed által korábban várttól, ezért a gazdasági növekedés ösztönzésének számos lehetőségét áttekintette a szervezet.

Korábban az amerikai kereskedelmi minisztérium az elemzői becsléseknél jóval alacsonyabb első és második negyedévi növekedési ütemről számolt be. A romló gazdasági kilátások hatására nagyot estek a világ részvénypiacai az elmúlt hetekben, amiért a piaci szereplők azt remélték, hogy a Fed gazdaságösztönző intézkedéseket jelent be. A jegybank közleményében csupán arról tájékoztatott, hogy a FOMC „számos lehetőséget megvitatott a gazdasági növekedés ösztönzésével kapcsolatban”.

A szervezet bejelentésére estek az amerikai részvénypiacok. Az egész napos jelentős erősödés után a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,29 százalékos gyengüléssel, míg a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,69 százalékos, az S&P 500-as mutató pedig 0,22 százalékos pluszban állt.

Átlépte a forint a 273-es határ

Nagyot ugrott a svájci frank forint árfolyama is, ami átmenetileg megközelítette a 274 forintot. A frank jegyzése nem sokkal fél kilenc előtt 273,43 forint volt. A kamatdöntés előtt 264,75 forinton jegyezték az alpesi devizát. Az euró frank árfolyama pedig rövid időre a történelmi mélypontnak számító 1,0071 frankra zuhant.

(MTI, portfolio.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.