Nem jutottak egyezségre, marad a lockout

Eredménytelenül zárultak a tárgyalások az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) klubtulajdonosai és játékosai között az elhúzódó bérvitáról.

MNO
2011. 08. 02. 10:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn zajlott le az első egyeztetés azt követően, hogy június 30-án lejárt a liga működését szabályozó kollektív szerződés, amellyel érvénybe lépett az úgynevezett lockout. Ez azt jelenti, hogy a klubtulajdonosok kizárták a ligából a játékosokat, akik még az edzőterembe se mehetnek be, ezzel pedig komoly veszélybe került a következő szezon is. „Nem vagyok derűlátó” – jelentette ki a háromórás tárgyalás után David Stern NBA-főigazgató, a kosarasokat képviselő Derek Fisher (Los Angeles Lakers) pedig hozzátette: messze vannak az álláspontok, de találkozók nélkül nem jöhet létre egyezség.

Az NBA statisztikái szerint a 30 csapatból 22 veszteséggel zárta az elmúlt évadot, összesen 300 millió dollár értékben, a játékosok szakszervezete mindazonáltal kétségbe vonja ezt az adatot. David Stern összesen 700-800 millió dollárral csökkentené a játékosok fizetését – akik természetesen elutasítják ezt az ötletet –, a bérmaximumot pedig klubonként 45 millió dollárban határozná meg a jelenlegi 58 millió helyett. A klubok költségvetése széles skálán mozog: a 2010-es bajnok Los Angeles Lakersé 92 millióra rúg, a Sacramento Kingsé viszont csak 44 milliót tesz ki.

A legutóbbi lockoutra az 1998/1999-es idényben került sor, akkor október helyett csak februárban kezdődött meg a 50 mérkőzésesre rövidített alapszakasz. Összesen 464 meccs maradt el a bérvita miatt, a játékosok több mint tízmillió dollárt veszítettek, a tulajdonosok pedig ennek legalább a tízszeresét. A legrosszabb forgatókönyv szerint a kosarasok – ha engedélyt kapnak rá – várhatóan máshol, leginkább Európában próbálnak majd szerencsét a következő idényben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.