Nem változtatott a román jegybank

Nem változtatott 6,25 százalékos irányadó kamatlábán a román jegybank monetáris tanácsa szerdai ülésén.

MNO
2011. 08. 03. 11:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár az egymást követő tizedik alkalommal nem módosított a kamatszinten a szervezet, miután a román infláció továbbra is a jegybanki várakozásokon felül alakul. A jegybank szerdán megerősítette a pénzintézetekre vonatkozó minimum tartalékráták szintjét is.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) az elmúlt héten arra hívta fel a figyelmet, hogy az inflációs nyomás ugyan enyhülhet az év második felében, ám a fogyasztói árindex még így is a jegybanki előrejelzés, 5,1 százalék felett lesz. A román nemzeti bank idei év végére vonatkozó inflációs célja 3 százalék plusz-mínusz 1 százalék.

Júniusban a román fogyasztói árak éves szinten 7,93 százalékkal nőttek, ami alacsonyabb a 33 havi csúcsot jelentő májusi 8,41 százaléknál. A román jegybank az előző év során négy lépésben, a 2009. év végi 8 százalékról 6,25 százalékra csökkentette irányadó kamatlábát.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.