Nem volt véletlen az argentin csodagól! + Videó

A most 30 éves Matías Urbano, az egy hete lőtt pazar kapásgóljáról elhíresült argentin csatár megismételte gólját a chilei bajnokságban! Urbano tehát bebizonyította, nem volt véletlen, hogy így talált be a múltkor is az Unión La Calera kapujába, ráadásul kiélezett helyzetben.

2011. 08. 14. 2:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A chilei élvonalban a San Felipe és Urbano áldozata most a vendéglátó Deportes Iquique volt, amelynek kapujába Urbano ezúttal kétszer köszönt be, elsőként ugyanúgy, ahogy a La Calera ellen. A 2-1-re végződött mérkőzés után Urbano, ha lehet, még elégedettebben nyilatkozott megismételt teljesítményéről, már csak azért is, mert Diego Maradonán kívül az argentin labdarúgás másik nagy játékosához, Claudio Borghihoz hasonlították. (A 46 éves Borghi irányítja most a chilei nemzeti válogatottat. – A szerk.)

A hivatásos labdarúgásban még 2000-ben bemutatkozó Urbano igazi vándormadár, mert az Unión San Felipe már a 16. csapata 11 év alatt. A spanyol sajtóban se győzik dicsérni és ismételni az újabb szép mozdulatot.



A sportsajtó történetírása szerint először 1948-ban láttak ilyen, gólban is végződő, meglepő lövést, amit akkor az Estudiantes de La Plata játékosa, Ricardo Infante lőtt az akkori Rosario Central kapujába. Európában az 1970-es években látták először a nézők ezt a szép és nehéz mozdulatot, az olasz bajnokságban szereplő Giovanni Roccotellitől, az Ascoli Calcio játékosától. A nyolcvanas években két holland sztár, Ruud Gullit és Marco van Basten, valamint a 90-es években a libériai George Weah kápráztatta el a közönséget ilyen gólokkal.

Latin-Amerikában a játékosok kifejezetten közönségszórakoztató céllal gyakran próbálkoznak vele, inkább több, mint kevesebb sikerrel. Legutóbb két éve a most a Real Madridban játszó argentin Di María keserítette meg az AEK Athént, amikor az ő góljával győzték le Lisszabonban a görög csapatot 2-1-re. A közelmúltban a portugál Quaresma is szerette alkalmazni ezt a lövést még a Portóban – ma már a török Besiktasban játszik –, és a YouTube-on szép gyűjteményt talál az ilyen gólokból az, aki beüti a lövés nevének spanyol nevét: La Rabona.

(tercera, lanacion.cl emol.com – Chile, clarin.com, lanacion.com.ar – Argentína, as.es, marca.com – Spanyolorsázg)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.