Nincs nyugalom az utcákon, a rendőrökre támadtak a fiatalok + Képek

Ismét rendőrökkel csaptak össze fiatalok hétfőn London Hackney városrészében. A BBC szerint jelenleg mintegy 200 rohamrendőr van az utcákon, ahol a randalírozók kövekkel dobálták meg őket. A botokkal és fémrudakkal felszerelkezett fiatalok rendőrautókat is megrohamoztak.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/802230" target="_blank"><strong>• Nincs vége a zavargásoknak, több mint százan őrizetben + Képek</strong></a>

MNO
2011. 08. 08. 17:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Délután Nick Clegg miniszterelnök-helyettes Tottenhambe látogatott, ahol a zavargások kezdődtek. A politikus – aki helyi üzlettulajdonosokkal, rendőrökkel és vallási vezetőkkel is találkozott – azt mondta, a történtek „nagy sebhelyeket” hagynak maguk után a helyi közösség tagjainak lelkében.

David Lammy, a városrész munkáspárti parlamenti képviselője úgy fogalmazott, az ő körzetében a legmagasabb a munkanélküliség Londonban, és nagy szükség van munkahelyekre és befektetésekre. Ez azonban nem lehet mentség az erőszakra – tette hozzá.

Az észak-londoni városrészben szombaton békés tüntetést tartottak egy 29 éves helyi férfi halála miatt, aki csütörtökön egy lövöldözésben halt meg. A tömeg egyre terebélyesedett, és a megmozdulás csakhamar rendbontássá és a rohamrendőrökkel való összecsapássá fajult.



Vasárnap a randalírozók ismét összecsaptak a rendőrökkel, rendőrautókat rongáltak meg és üzleteket fosztottak ki. Az összetűzésekben megsérült rendőrök száma 35-re emelkedett, több mint 100 embert őrizetbe vettek. A zavargások átterjedtek Enfield, Walthamstow, Islington és Waltham Forest városrészekre is, északon és délen Brixtonra. A londoni tűzoltóság szóvivője közölte: 445 segélyhívást kaptak vasárnap éjjel. A tűzoltók összesen 12 tűzhöz vonultak ki az érintett városrészekben. Három tűzoltóautót a randalírozók megrongáltak.

Nick Clegg a zavargások második éjszakájáról korábban úgy nyilatkozott: ez „szükségtelen, lopás és erőszak” volt, aminek „semmi köze sincs Mark Daggan halálához”. A csütörtökön meghalt Mark Daggan ügyében 24 órán belül ígérték a ballisztikai vizsgálat eredményének közzétételét.



Theresa May belügyminiszter visszatért Londonba nyári szabadságáról a zavargások miatt. A politikus délután a rendőrség vezetőivel találkozott. David Cameron kormányfő szóvivője úgy fogalmazott: teljesen egyértelmű, hogy vállalniuk kell tetteik következményeit azoknak, akik felelősek az erőszakért és a fosztogatásért. A miniszterelnök jelenleg nyári szabadságát tölti Olaszországban.



(Fotók: Reuters)

Eközben bejelentették, hogy Boris Johnson londoni polgármester nyári szabadságát megszakítva visszatér a brit fővárosba. A rendőrség szerint a közösségi médiának nagy szerepe volt a fosztogatások és az erőszak fokozódásában. A rendőrség ígéretet tett arra, hogy hétfőn a korábbiaknál több rendőrt küld az utcákra.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.