Nincs terve az uniónak arra az esetre, ha bedőlne a két ország

Annak ellenére, hogy nőtt a spanyol és olasz államkötvények hozamfelára, az Európai Unió nem rendelkezik tervekkel ezeknek az országoknak a kimentésére – monda Chantal Hughes bizottsági szóvivő kedden.

MNO
2011. 08. 02. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brüsszeli szóvivő hangsúlyozta, hogy Spanyolország és Olaszország is megteszi a szükséges lépéseket a költségvetési helyzet javítása érdekében. „Teljesen biztosak vagyunk benne, hogy a spanyol hatóságok valamennyi szükséges intézkedést meghozzák. A mentőcsomag kérdése nincsen az asztalon. Olaszország helyzete nagyon hasonló” – mondta.

A szóvivő tájékoztatása szerint arra utaló jel sincsen, hogy ezek az országok ne vennének részt a Görögországnak nyújtott mentőcsomag újabb részletének kifizetésében. Az euróövezeti államok összesen 5,8 milliárd eurót, míg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2,2 milliárd eurót utalnak szeptember közepén Athénnek.

Hughes szerint egy esetleges ciprusi mentőcsomag terve sincsen napirenden. Hétfőn az egyik legnagyobb ciprusi bank, a Bank of Cyprus hívta fel a figyelmet, hogy a szigetországot az a veszély fenyegeti, hogy hamarosan az Európai Unió támogatási mechanizmusához kell fordulnia mentőcsomagért, ami rontaná az ország pénzügyi központként élvezett nemzetközi hírnevét.

A bizottsági szóvivő kiemelte, hogy az ország egyik legnagyobb problémája a ciprusi bankok görög államadósságnak való magas kitettsége.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.