Nincs vége a zavargásoknak, több mint százan őrizetben + Képek

Folytatódtak a zavargások Londonban vasárnap éjjel átterjedve Enfield, Walthamstow, Islington és Waltham Forest városrészekre is északon és Brixtonra délen, ahol kétszáz fiatal tört be több üzletbe; a rendőrség száznál is több randalírozót vett őrizetbe.

MNO
2011. 08. 08. 12:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző éjjeli tottenhami összetűzések után a tiltakozók hétfőre virradóra ismét összecsaptak a rendőrökkel, rendőrautókat rongáltak meg, és üzleteket fosztottak ki. Az összetűzésekben megsérült rendőrök száma 35-re emelkedett. Három rendőr akkor sérült meg, amikor elütötték őket, miközben megpróbáltak elfogni egy embert. London központjában, az Oxford Circusnél is rongálások voltak.



A rendbontások szombat este kezdődtek, miután mintegy kétszázan gyűltek össze az észak-londoni Tottenham rendőrőrse előtt, tiltakozva egy 29 éves helyi férfi halála miatt, aki csütörtökön egy lövöldözés során vesztette életét. A tömeg egyre terebélyesedett, és a megmozdulás csakhamar rendbontássá és a rohamrendőrökkel való összecsapássá fajult. Akkor 29 ember, köztük 26 rendőr sérült meg, több mint 40 embert állítottak elő.

Nick Clegg miniszterelnök-helyettes a zavargások második éjszakájáról a BBC-nek hétfőn úgy nyilatkozott: ez „szükségtelen, opportunista lopás és erőszak” volt, aminek „semmi köze sincs Mark Daggan halálához”.



Steve Kavanagh, a Scotland Yard helyettes megbízottja a BBC 4 rádióadónak elmondta: túl kevés rendőr volt Tottenhamben szombat éjjel. Kavanagh egyúttal a Twittert hibáztatta a fosztogatás és az erőszak fokozódása miatt, kifejtve: „a közösségi hálózatokat és más módszereket használtak a mohóság és bűnözés ilyen mértékű megszervezéséhez”. Steve Kavanagh azt is közölte, hogy hétfő éjjel több rendőrt küldenek az utcákra, hogy megakadályozzák a további zavargásokat.



Kit Malthouse, London polgármester-helyettese, a Scotland Yard felügyeleti hatóságának, a Metropolitan Police Authoritynek a vezetője az elmúlt két éjszaka eseményeit „gusztustalannak és sokkolónak” nevezte, és kiemelte: a rendőrség jó munkát végzett.

„Sajnos nyilvánvalóan vannak olyanok ebben a városban, akik hajlanak az erőszakra, keresik a lehetőséget, hogy lophassanak, épületeket gyújthassanak fel. Lehet, hogy anarchisták vagy egy szervezett banda tagjai, vagy csak elvadult fiatalok, akik mindössze egy pár új sportcipőt akarnak.”



Fotók: Reuters

A politikus szerint nem szerencsés, hogy ilyesmi történik Londonban egy évvel az olimpiai játékok megrendezése előtt. Úgy vélte, a következő hónapokban fontos feladat lesz annak hangsúlyozása, hogy London még mindig az egyik legbiztonságosabb nagyváros a világon. „Az ilyen erőszak nagyon ritka” – jegyezte meg.

Theresa May belügyminiszter visszatér Londonba nyári szabadságáról a zavargások miatt. A politikus, aki délután a rendőrség vezetőivel találkozik, korábban arra kérte a helyi közösségeket, hogy működjenek együtt a rendőrséggel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.