Óriási botrány az agrártárcánál

A spanyolországi sajtón kívül már a portugál és az olasz sajtó is idegesen követi az államkötvények hozamát és az államcsőd kockázatának alakulását. Brazíliában botránnyal kezdődött a hét, mert a Folha de Sao Paulo részletesen bemutatta, hogyan működött a korrupciós hálózat az agrártárcánál.

2011. 08. 02. 17:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

elmundo.es, cincodias.com, expansion.com, elpais.com – Spanyolország, clix.expresso.pt, jornaldenegocios.pt – Portugália, corriere.it – Olaszország

Mint ismert, Zapatero még pénteken jelentette be, hogy november 20-ra hirdette meg az előre hozott általános választások időpontját az eredeti 2012. márciusi időpont helyett. A pénzpiacok ötödik napja nem hagynak nyugtot a szocialista kormánynak, és folyamatosan nő a tíz évre szóló állampapírok kamata. Az elemzők és a spanyol pénzügyi hatóságok erre már megkongatták a vészharangot, de nem sokkal később valamennyire megnyugodtak a kedélyek. Chantal Hughes, az EB egyik szóvivője kora délután leszögezte, hogy Brüsszel nem tűzte napirendre a mentőöv ügyét. Ennek ellenére az olasz kormány tanácskozásra rendelte be a pénzügyi hatóságokat a válság megtárgyalására. Az ok ugyanaz volt, mint a spanyol riadalom esetében: a csődkockázat mutatója 385 pontig is emelkedett.

folha.uol.com.br – Brazília

A brazil számvevőszék a mezőgazdasági tárcát találta felelősnek az ellenőrizetlen költekezés miatt. Wagner Rossi irányítja a minisztériumot, akit Michel Temer alelnök jelölt erre a posztra. A júniusban jóváhagyott vizsgálat gyorsan kiderítette a tárcához tartozó egyik intézményben (Conab), hogy egyszerűen nem létezett olyan szerv a minisztériumban, amely rendszeresen ellenőrizte volna főleg a tárca több millió reálos kiadásait. Óscar Jucá, a Conab vezetőjének előző vezetője a minap tett kijelentése miatt pedig nagyon látványos botrány készülődik, mert azzal vádolta meg a minisztert, hogy pénzt ígért neki hallgatásáért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.