Összeomlik a német egészségügy?

A Die Presse beszámol arról, hogy első fokon meglepően szigorú ítéletet kapott a karintiai tartományfőnök első helyettese. A Der Tagesspiegel arról tudósít: óriási szakemberhiány sújtja a német ápolási ágazatot.

2011. 08. 03. 7:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Die Presse

Uwe Scheuch, a karintiai tartományfőnök helyettesét és a Karintiai Szabadságpárt (FPK) elnökét kedden a klagenfurti tartományi bíróság 18 hónapos szabadságvesztésre ítélte, ebből fél évet feltétlenül le kell ülnie. Christian Liebhauser-Karl bíró bizonyítottnak látta, hogy hivatalos személyként ajándékot fogadott el, s a büntetés mértékét a megelőzés szándékával indokolta. Az ítélet egy 2009. júniusi esetre vezethető vissza, amikor Scheuch egy orosz állampolgárnak osztrák honosítást ígért, ha adománnyal támogatja akkori pártját, a karintiai BZÖ-t. A befektető osztrák állampolgársága része a játszmának – fogalmazott Scheuch a közvetítőnek, aki hangfelvételt készített a beszélgetésről. Az FPK elnöke a felvételt a bíróság előtt magánjellegűnek nevezte, ahol „könnyelműen” bizonyos témákat megvitatott. A per végén Scheuch sokkos állapotban elhagyta a bíróság épületét.

1945 óta két politikust, nevezetesen Franz Olah (SPÖ) volt belügyminisztert és Peter Rosenstingl FPÖ-képviselőt ítélték börtönbüntetésre. Ezt követően azonban lehetséges, hogy további egykori politikusoknak kell aggódniuk a szabadságukért. A karintiai szabadságpártiak körében az ítélet idegességet váltott ki. Scheuch egyelőre nem kíván lemondani, fatális, légből kapott ítéletről beszélt. Ügyvédje, Dieter Böhmdorfer volt igazságügyminiszter azonnal fellebbezett. Abban bízik, hogy a másodfok igazságot szolgáltat – fogalmazott Scheuch.

Der Tagesspiegel

Németországban a hiányzó ápolói személyzet miatt a helyzet egyre drámaibb. A következő kilenc évben az országnak további 220 ezer főmunkaidős ápolóra lesz szüksége. Erre az eredményre jutott a kölni székhelyű Német Gazdasági Intézet (IW) kedden Berlinben bemutatott elemzésében. Pedig már most is komoly nehézséggel küzdenek az intézmények, hogy képzett személyzetet találjanak. Jelenleg 970 ezren dolgoznak a szakmában, ami a részmunkaidőt átszámítva 680 ezer teljes munkaidős állásnak számít. Ők 2,5 millió személyt látnak el. Három szabad helyre jut egy jelentkező. Dominik Enste, az intézet vizsgálatvezetője az Európán kívüli bevándorlásban látja a megoldást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.