Portugáliára is átterjedhetnek a zavargások

A Diário de Notícias által megkérdezett biztonsági szakértő szerint akár a portugál városokban is megismétlődhetnek a nagy-britanniai zavargások. Marokkó kulturális minisztere kedden bejelentette, hogy igényt tart az egyik legtöbb látogatót vonzó és a világörökséghez tartozó granadai palota, az Alhambra bevételeinek a felére, majd szerdán már tagadta is nyilatkozatát.

2011. 08. 10. 17:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Portugália – dn.pt

A napilapnak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő, egyetemi tanár José Vegar szerint adottak a feltételek, hogy a nagy-britanniai események megismétlődjenek más európai országokban is, tehát akár Portugáliában is. Népesedés terén ugyanis ugyanolyan összetételű a 16-25 év körüliek piramisa, vagyis többségük munkanélküli és képzetlen, ezért hajlamosak zavargásokban levezetni felgyülemlett indulataikat. A portugál hírügynökségnek, a Lusának nyilatkozó tanár megnevezte a két legvalószínűbb helyszínt is, nevezetesen Lisszabon egyik külvárosát, Setúbalt és Portót.

Spanyolország – lavanguardia.es, elmundo.es, elpais.com, abc.es

Újabb feszültségforrást talált Marokkó és a madridi kormány. Marokkó kulturális minisztere, Benszálem Himmis ugyanis kedden bejelentette, hogy igényt tart az egyik legtöbb látogatót vonzó és a világörökséghez tartozó granadai palota, az Alhambra bevételeinek a felére. Himmis azt javasolta, hogy a két kormány hozzon létre közös társaságot, amely együtt kezeli a bevételeket, és így közösen tartanák fenn az épületegyüttest.

A marokkói kormány szóvivője szerdán már cáfolta az értesülést, és tagadta, hogy a miniszter a nyilatkozatban szereplő javaslatot tette volna. Megszólalt az 1984 óta a világörökség részének számító palotaegyüttes védnöksége is, és leszögezte, hogy sem kulturális, sem történelmi, sem politikai érvek nem támasztják alá az esetleges marokkói követelést. A madridi kormány még nem reagált.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.