Soha nem voltak még ennyien a Félszigeten

Látogatórekordot döntött idén a marosvásárhelyi Félsziget fesztivál: négy nap alatt összesen 72-73 ezren keresték fel a magyarországi Sziget erdélyi kistestvérét – közölte hétfőn az MTI-vel Camelia Lepedus Sisko, a Félsziget fesztivál sajtóirodájának munkatársa.

MNO
2011. 08. 29. 19:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezők 70 ezer látogatóra számítottak, ennyi résztvevőre volt szükség ahhoz, hogy a körülbelül egymillió euróból megszervezett Félsziget ne legyen veszteséges. A szervezők várakozásai teljesültek, amiben jelentős szerepet játszott, hogy a négy nap alatt meleg, napsütéses idő volt. Az idei Félszigetről emlékezetes marad Iggy Pop és zenekara, a The Stooges szombat esti fellépése. A fergeteges hangulatú koncerten csaknem 20 ezer néző vett részt.

A különböző zenei műfajok kedvelői azonban bőséges zenei kínálatból válogathattak, csaknem 80 koncert volt a fesztivál öt színpadán. A rendezvényen, amely hétfőn hajnalban zárta kapuit, a kolozsvári Max Weber Társadalomkutató Alapítvány és a Babes–Bolyai Tudományegyetem szociológia karának diákjai felmérést is készítettek. Az eredmények közül Bodor László fesztiváligazgató kiemelte, hogy az idén megkétszereződött a Románia határain kívülről érkező látogatók száma, tavaly ugyanis 4 százalék volt a külföldiek aránya, ami most csaknem 8 százalékra nőtt. A legtöbben Magyarországról érkeztek, de jelentős volt a holland, német, bolgár, moldáv és angol résztvevők száma is.

A felmérés szerint a félszigetezők több mint 80 százaléka 18 és 29 év közötti, a válaszadók csaknem fele (45,6 százaléka) valamilyen formában tanul vagy frissen végzett diplomás. Tavalyhoz képest azonban nőtt a harminc év felettiek jelenléte a fesztiválon, az ő arányuk több mint tíz százalékkal volt magasabb, mint 2010-ben. Az idei résztvevők 62 százaléka korábban is volt már a Félsziget fesztiválon. Jövőre tízéves lesz a fesztivál, az évforduló alkalmából pedig rendkívüli Félszigetet akarnak szervezni – mondta a fesztiváligazgató, aki bizakodó a fesztivál jövője tekintetében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.