Sokan óvatosak, el kell kerülni a kamikazeakciókat

Kampányhadjáratot indít a kettős állampolgárság népszerűsítéséért a Felvidéken a Magyar Koalíció Pártja (MKP) ifjúsági szervezete. Szerintük alkotmányellenes és antidemokratikus az a törvény, amely megvonja a szlovák állampolgárságot azoktól, akik kérvényezik a magyart.

MNO
2011. 08. 10. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a határon túli magyarok közül százezernél is többen igényelték eddig a magyar állampolgárságot, egyedül Szlovákiában nem tudni pontosan a kérelmezők számát. Nem véletlenül, hiszen a hatályos törvények szerint elveszítheti szlovák állampolgárságát az, aki felveszi a magyart.

A felvidéki ifjúsági szervezetek észak-komáromi sajtótájékoztatóján többen is nyilvánosan vállalták a magyar állampolgárság igénylését. Gubík László az első szlovákiai magyar, aki bejelentette, hogy az egyszerűsített honosítási eljárás bevezetése óta kettős állampolgár lett. Gubík László kijelentette: egészséges nemzeti önébredésre van szükség a felvidéki magyarok között. Hozzátette: azért óvatosnak is kell lenni, „nem mehetünk bele egy kamikazeakcióba..., nem kívánhatom, hogy mindenki ismételje meg, amit én”. A kettős állampolgárság népszerűsítését vállaló szervezetek fellépése arra irányul, hogy a Felvidéken élők csoportosan kérelmezzék a magyar állampolgárságot.

A Magyar Koalíció Pártjának elnöke szerint törvénymódosításra kell rákényszeríteni a szlovák kormányt. Berényi József elmondta: nagyon sokan óvatosak olyan ügyek miatt is, mint a Malina Hedvig-ügy, vagy a dunaszerdahelyi szurkolóverés. Mint mondta: vannak esetek, amikor az állami hatóságok nagyon durván bánnak az állampolgárral, és bármilyen kormányok jönnek, az ügyeket nem sikerül lezárni megfelelően. Hangsúlyozta: ezt látják az emberek, és nem lehet azt várni, hogy megszűnjön az óvatosság, ugyanakkor ez a kezdeményezés bizonyára bővíti a politikai mozgásterét azoknak, akik változtatni akarnak a törvényen.

A Via Nova és a hozzá csatlakozó más felvidéki magyar ifjúsági csoportok szeptember elsejére nagyszabású tüntetést is szerveznek, amellyel nemcsak a szlovákiai magyarokat akarják mozgósítani, de a kormányra is nyomást szeretnének gyakorolni a mielőbbi törvénymódosításért.

(hírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.