Száguld a lett gazdaság

Felgyorsult a lett gazdaság növekedési üteme a második negyedévben: az előző negyedhez képest 2,2 százalékos növekedést ért el, az egy évvel korábbi szintet pedig 5,3 százalékkal haladta meg.

MNO
2011. 08. 09. 18:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezzel immár négy negyedév óta erősödik folyamatosan a lett gazdaság, amely 2009-ben még 18 százalékkal, tavaly egész évben már csak 0,3 százalékkal zsugorodott. Az idei első negyedévben 0,5 százalékos volt a GDP-bővülés a tavalyi negyedik negyedévhez viszonyítva, éves szinten pedig elérte a 3,5 százalékot.

Elemzők szerint az erőteljes növekedés folytatódik a harmadik és negyedik negyedévben is, és így az egész éves gazdaságbővülés megközelítheti az 5 százalékot. A jelenlegi kormányzati előrejelzés még 3,3 százalék az idei évre.

Lettország számára lassan lejár a 7,5 milliárd eurós nemzetközi hitelmegállapodás, amelynek keretében Riga 2008 végén arra tett ígéretet, hogy államháztartási hiányát 2012-re a GDP 2,5 százalékára szorítja le az idén várható 4,2 százalékról. 2009-ben még közel 10 százalékot ért el a deficit.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.