Szörnyű jelenetek az utcákon, teljes káosz a nagyvárosokban + Képek

Keddre virradóra több brit nagyvárosban is zavargások voltak, s Londonban immár harmadik éjszaka folytatódott a randalírozás, amelynek résztvevői közül mostanra összesen 450 embert vettek őrizetbe. David Cameron kormányfő a fejlemények miatt megszakította olaszországi nyaralását, és visszatért Londonba, ahol délelőtt egyeztet a teendőkről Theresa May belügyminiszterrel és rendőrségi vezetőkkel.<br /><a href="http://www.mno.hu/portal/802380" target="_blank"><strong><br />• Nem nyugszanak a fiatalok, futótűzként terjednek a zavargások + Képek</strong></a>

MNO
2011. 08. 09. 9:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zavargások Birminghamre, Liverpoolra, Nottinghamre és Bristolra terjedtek át. Birminghamben száz embert vettek őrizetbe, miután a randalírozók üzleteket fosztogattak és kirakatokat törtek be. A város egyik rendőrőrse is lángokba borult az éjjel. Liverpoolban kétszáz, maszkot viselő fiatal dobálta üvegekkel és kukákkal a rohamrendőröket, míg Bristolban mintegy 150-en randalíroztak. Nottinghamben megtámadták a rendőrőrsöt, és autógumikat égettek az utcán. Manchesterből megrongált autókról érkeztek hírek.



A brit főváros utcáira vezényelt rendőrök számát vidékről átvezényelt erősítéssel 1700 fővel emelték meg múlt éjjel a zavargások megfékezésére, az üzletek fosztogatása azonban így is folytatódott, és újabb épületek égtek le.

A belügyminiszter közölte: az elmúlt három napban történtek miatt 450 embert vettek őrizetbe, s közülük eddig 69 ellen emeltek vádat. Három embert gyilkossági kísérlet miatt tartóztattak le, miután egy rendőr megsebesült az északnyugat-londoni Brent városrész közelében, miközben a fosztogatókat igyekezett megfékezni.



Theresa May reggel a BBC-nek úgy nyilatkozott, „az erőszak és zavargás hosszú évek óta legszörnyűbb jeleneteit láttuk, és ez az erőszak, a bűnözés ilyen szintje, ez a fosztogatás, lopás teljességgel elfogadhatatlan. Megbirkózunk vele” – jelentette ki, hozzátette ugyanakkor, hogy ehhez a helyiek támogatása is szükséges. „Ha bárki ismer olyat, aki kinn volt az utcákon múlt éjjel, és részt vett ezekben az eseményekben, értesítenie kell a rendőrséget” – mondta.



(Fotók: Reuters)

Christine Jones londoni rendőrparancsnok közölte: „Az erőszak, amelyet láttunk, egyszerűen elfogadhatatlan. A rendőrség garantálja, hogy a felelősök szembesülnek tetteik következményeivel, és őrizetbe kerülnek.” A rendőrség kérésére elhalasztották a kedden esedékes londoni labdarúgó-mérkőzéseket, amelyeket Charltonban és West Hamben tartottak volna. Időközben mindegyik, a zavargások miatt korábban lezárt londoni metróállomást újra megnyitották.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.