„Téged feltrancsíroztalak volna”

A mexikói sajtóban nagy teret kapott az „El Compayito” nevű bérgyilkos és kartellvezér vallomása, aki elmondta az őt vallató ügyésznek, hogy mit tett volna vele, ha az ő kezébe kerül. A portugál és a spanyol sajtóban vezető téma a két ország fővárosát összekötő gyorsvasút, az AVE építésének vitája. A mentőövvel két hónapja kisegített portugálok felfüggesztenék a megszorítások miatt, de a spanyolok folytatnák.

2011. 08. 17. 16:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mexikó – excelsior.com.mx, eluniversal.com.mx, milenio.com

A mexikói sajtóban a múlt héten már foglalkoztak a „Kézzel látó” nevű kartell vezetőjével és egyben bérgyilkosával, Óscar Osvaldo García Montoyával, aki a szokások szerint elfogása után a kamerák előtt válaszolt az őt kérdező ügyésznek. A 300 gyilkosságot maga végrehajtó, másik 300-ra pedig utasítást adó férfi szenvtelen hangon számolt be előéletéről.

Guatemalában képezték ki, hogy öljön, és úgy magyarázta el, hányféleképpen tudja leválasztani az áldozatok fejét a törzsüktől, mintha az időjárásról beszélt volna. Az őt vallató Mexikó szövetségi állam ügyészéhez is volt egy megjegyzése: „Téged feltrancsíroztalak volna. Előtte küldtem volna neked néhány felvételt a kivégzésekről, de megelőztél” – mondta mosolyogva „El Compayito”. Az Exélsior tudomása szerint a Mexikóváros körüli Mexikó szövetségi államban újabb kivégzések várhatók az új alapítású kartell vezérének elfogása miatt.

Spanyolország – elmundo.es, cincodias.com, expansion.com, Portugália – jornaldenegocios.pt, diarioeconomico.com

A spanyol fővárosban tárgyalt az új konzervatív koalíciós portugál kormány gazdasági minisztere, Álvaro Santos Pereira, hogy meggyőzze spanyol kollégáját a Madridot és Lisszabont összekötő gyorsvasút építésének felfüggesztéséről. A miniszter érvkészletéből az a legnyomósabb, hogy az úgynevezett trojka, az EU, az EKB és az IMF két hónapja ajánlott Portugáliának 78 milliárd eurós mentőövet, de ezért cserébe nagy kiadáscsökkentő intézkedések sorozatát várja. A hét elején a trojka küldöttségének vezetője, a dán Poul Thomsen elégedetten nyilatkozott a portugál kormány teljesítményéről, és ezért hozzájárulnak a mentőöv következő részletének folyósításához.

Madridban azonban idegesen reagáltak a 2009 ősze utáni újabb javaslatra, amely akkor is a portugál jobbközép szociáldemokraták választási programjának részét képezte. A két fél most sem jutott dűlőre, ezért szeptemberig elhalasztották a döntést a kérdésről. A spanyolok minisztere, José Blanco hallani sem akar a felfüggesztésről, és a szárnyvonalak módosítását vetette föl kiegészítő megoldásként portugál kollégájának. A spanyol fél azért is ellenzi a júniusban bejelentett portugál visszalépést, mert akkor elesik a gyorsvasútra megpályázott és megajánlott uniós pénzektől is. A spanyol kormányon és a munkavállalókon kívül még az építőipari cégek tiltakoztak a portugál nem hallatán, mert már jelentős összegeket fektettek be a portugál oldalon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.