Tényleg egyedülálló a görögök helyzete?

Görögország helyzete egyedülálló és nem hasonlítható más országokhoz – vélekedett Herman Van Rompuy a francia Le Monde napilapban kedden közölt cikkében.

MNO
2011. 08. 02. 12:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Tanács elnöke szerint az elmúlt napokban több félreértés adódott az euróövezeti vezetők július 21-i találkozóját követően. Mint írta, Görögország helyzete egyedülálló, és a befektetők nem számíthatnak a magánszektor hozzájárulására más esetekben.

„Érthető, hogy a piacok még mindig tartanak a feltételek egyoldalú módosításától, még ha ez önkéntes is, ahogyan az történt akkor is, amikor Görögország adósság osztályzatát csökkentették a hitelminősítők” – fejtette ki. Hozzáfűzte: Írország és Portugália, a másik két tagállam, amelynek az EU segítséget nyújtott, egyre jobb helyzetben van. Herman Van Rompuy kijelentette: „meglepődött” azon, hogy a spanyol és az olasz hozamok emelkedtek a júliusi találkozó óta, a piac nem veszi figyelembe a fundamentumokat e két ország esetében.

A magánszektor részesedése és az adósság piaci visszavásárlása mintegy 26 milliárd euróval vagy a GDP 12 százalékával csökkenthetik a görög adósságot – írta, kiemelve: Görögországnak jó esélye van a válságból való kilábalásra, ha a parlament foganatosítja a szükséges reformokat.

Herman Van Rompuy arra is emlékeztetett írásában, hogy az európai pénzügyi stabilitási eszköznek megvannak a megfelelő forrásai, hogy végrehajtsa a júliusi csúcstalálkozón elfogadott döntéseket. Ha több forrásra lenne szükség, az euróövezet tagjai már többször kinyilvánították elkötelezettségüket a stabilitás mellett – hangsúlyozta.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.