Tiszabői „szocpolcsalás”: hatan szabadlábon

Az ügyészség saját hatáskörben eljárva megszüntette a Tiszabőn szociálpolitikai támogatással épült lakásokkal összefüggő csalássorozat hat gyanúsítottjának az előzetes letartóztatását – közölte a Szolnok megyei főügyészség sajtószóvivője szerdán.

MNO
2011. 08. 10. 9:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balázsné Busku Terézia tájékoztatása szerint az ügyészség több gyanúsított esetében pedig az eddig alkalmazott kényszerintézkedés, azaz az előzetesben tartás enyhítésére, házi őrizetre tett indítványt a bíróságnak. Farkas Barnabás (független) polgármester esetében nem történt változás, ő július 22-e óta van és marad is előzetes letartóztatásban. A rendőrség legutóbbi, júliusi közlése szerint a Tisza menti faluban kirobbant „szocpolos” bűnügyben a polgármesterrel együtt tizenhárman kerültek előzetes letartóztatásba. Elsősorban azok, akik a leginkább haszonélvezői voltak az államnak körülbelül 400 millió forint kárt okozó csalássorozatnak.

Eddig a 2005 és 2009 közötti időszakot átvizsgálva kereken kétszáz bűnesetet derítettek fel a nyomozók. Ezek lényege, hogy a gyanúsítottak fiktív ingatlan-adásvételi szerződések megkötése után igényeltek különböző összegű, több millió forintos szociálpolitikai támogatásokat. Az ingatlanokat megvásárló vevők az esetek nagy részében nem akartak a támogatással megvásárolt lakóházakba költözni, és nem is rendelkeztek a támogatás folyósításához szükséges 30 százalékos önerővel, a bűncselekményekkel az állami támogatás jogtalan megszerzése volt a céljuk.

Az ingatlanok valós forgalmi értéke jóval alacsonyabb volt, mint az adásvételi szerződésen feltüntetett összeg, sokszor csak annak tizedét tette ki. A több gyermeket nevelőket – akik a kellő önerő megléte esetén jogosultak lettek volna az állami támogatásra – tiszabői emberek keresték fel helyben vagy az ország más településein. A rászorulóknak a támogatás „elintézését” ígérték és házhoz jutással kecsegtették őket, a legtöbbször azonban azt közölték velük, hogy mivel azok pénzhiány miatt úgysem tudnák igénybe venni a „szocpolt”, ők azt egy meghatározott összegért megvásárolják tőlük, cserébe a kapott állami támogatás megmaradt részét eltették.

A gyanúsítottak száma 271, ebbe a körbe ugyanis beletartoznak az ügyletek szervezői mellett az eladóként, illetve vevőként szereplők is, akik a fiktív szerződések nyomán lehívott támogatási összegekből kismértékben ugyan, de részesültek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.