Több rendőr, mint „felháborodott”

A spanyol hírportálok ismét beszámoltak a felháborodottak szerda éjjeli újabb kalandozásáról, amelynek során ismét nem sok híja volt, hogy a rendőrök bevessék a gumilövedékeket.

2011. 08. 04. 15:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országos lapokon és hírportálokon kívül a madridi Público is beszámolt a kedd hajnal óta ismét kiújult tüntetésekről, a rendőri ellenintézkedésekről és az óriási készültségről. A felháborodottak a Puerta del Solra akarnak visszatérni, ahonnan kedd hajnalban távolították el őket újfent, mert jelképes, történelmi helyszínüknek tartják. Kedd óta pedig néhány ezren minden éjjel farkasszemet néztek vagy kergetőztek a rohamrendőrökkel – és persze provokálták is őket –, ezért kétszer is majdnem bevetették ellenük a gumilövedékeket.

A tiltakozók szerda éjjel azzal fenyegetőztek, hogy nem engedik be a két hét múlva a katolikus világifjúsági találkozóra (JMJ) érkező pápát sem Madridba, ha nem mehetnek vissza a Solra. A katalán La Vanguardia kedden megírta a felháborodottakról, hogy 27 tonna szemetet takarítottak el utánuk a Sol térről és a Prado sétányról, ahova július 23-án tértek vissza váratlanul. Mivel se kedd, se szerda éjjel nem tudták visszafoglalni a Puerta del Solt, ezért most nappal próbálkoztak, de eddig nem sok sikerrel. De a csütörtök délre meghirdetett tüntetésen kevesen vettek részt, többen voltak a rendőrök, és a „felháborodottak” most se tudtak bejutni a Solra, sőt a történelmi Madrid főterére sem (Plaza Mayor). A városi rendőrség és a rohamrendőrség egységei ugyanis új taktikát alkalmaznak ellenük: ahol megjelentek és gyűlést tartottak, ott azonnal megjelennek a kordonok, és többet nem engedik oda őket. A légkör nagyon feszült a Puerta del Soltól alig 500 méterre levő belvárosi Gran Víán, mert néhány százan mégis lezárták az úttestet (forgalma a budapesti Teréz és az Erzsébet körútéhoz hasonló), és a rohamrendőrök már feltették a sisakot, újabb parancsra és az erősítésre várva. A metró és a helyi érdekű vasút szerelvényei harmadik napja nem állnak meg miattuk a Puerta del Sol megállójánál.

A legfrissebb jelentések szerint a rendőrség beengedi a Puerta del Solra a turistákat, az ott lakókat és a kereskedőket. Délelőtt még a hatóságok arra kérték a tér üzleteiben és éttermeiben a vevőket és a vendégeket, hogy óvatosságból inkább hagyják el a helyiségeket és a teret. A felháborodottak pedig úgy döntöttek, hogy este nyolckor megint megpróbálnak bejutni a Solra.

(abc.es, elmundo.es, elpais.com, publico.es, lavanguardia.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.