Új olaj- és gázlelőhelyeket fedeztek fel

Új, kereskedelmileg hasznosítható olaj- és gázlelőhelyeket fedeztek fel az Északi-tenger és a Barents-tenger norvég felségvizein – közölte a kutatási koncesszión osztozó norvég Statoil és a svéd Lundin Oil kedden reggel.

MNO
2011. 08. 09. 17:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A norvég partoknál Stavanger közelében fekvő olajmező az előzetes felmérések szerint 200-400 millió hordó olajegyenérték (boe) szénhidrogén energiahordozót rejt. Az olajmezőtől északra, de még a kontinentális talapzat norvég szektorában, a francia Total többségi koncessziós területén 10-50 milliárd köbméter földgázt rejtő lelőhelyet mértek be a társaságok.

Az amerikai Marathon és a svéd Ludlin egy héttel ezelőtt jelentette be kereskedelmileg egyelőre nem hasznosítható olaj- és gázmezők bemérését a Barents-tengeren. A Statoil áprilisban a Barents-tengeren a Spitzbergák és az orosz Novaja Zemlja között fedezett fel egy új olajlelőhelyet. A mező akkor 150-250 millió hordó olajegyenértékre becsült kapacitását 500 millió boere emelte meg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.