Új termék az áramtőzsdén

Megkezdődött a kereskedés az úgynevezett blokktermékekkel a magyar áramtőzsdén, ami további kínálatot jelent és így forgalmat generál – közölte Medveczki Zoltán, az áramtőzsdét működtető HUPX Magyar Szervezett Villamosenergia-piac Zrt. vezérigazgatója szerdán.

MNO
2011. 08. 10. 9:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első kereskedési nap kedden még tesztjellegű volt, de szerdán már nagyobb forgalom várható – tette hozzá a vezérigazgató. A blokktermék lényege az, hogy az órás szállításra szóló termékeket egy időben bármilyen kombinációban – 2-3-4 órás csomagban – lehet adni-venni, ami elsősorban a termelő szempontjából jelent rugalmasságot. Ezzel új erőművi kapacitások jelenhetnek meg a tőzsdén. Ez – éppen az új kínálat miatt – segít abban is, hogy elkerülhetők legyenek a nagyobb árkilengések. Eddig jellemzően szombaton volt tapasztalható ilyen kilengés, mert akkor a kevésbé rugalmas erőművi blokkok termelése nem jelent meg a piacon.

A blokktermékek kereskedésében hét tag vesz részt – mondta Medveczki. A vezérigazgató a blokktermékek kereskedésének megindítását az áramtőzsde fejlődésének újabb fontos lépcsőfokaként méltatta. A három hete indított fizikai futures piac jól működik, bár érezhető kicsit a nyár hatása. Medveczki arra számít, hogy szeptember-októberben már jóval nagyobb lesz a forgalom. Még sok tag nem tudta befejezni a „csatlakozást”. A fizikai futures áramtermékek piacán az azonnali piachoz hasonló felfutást vár a vezérigazgató. Az indulás jó volt, működik a platform és az elszámolás is. Nagy az érdeklődés a tagság iránt, a jelenlegi 12 taggal szemben az év végére 20 körül lehet a számuk. Jelenleg 5 külföldi tag kereskedik a fizikai futures piacon és a csatlakozni szándékozók között is sok a külföldi.

Az azonnali és a fizikai futures piacon az árak a régiós tőzsdék áraival együtt mozognak. Kiegyensúlyozott a kereskedés, az árampiacon nem érződik a pénzügyi válság. Ezen a jellemzően hosszú távú szerződések alapján működő piacon nem lehetnek olyan nagy kilengések, mint a pénzügyi piacokon. Egy regionális áramtőzsde esélyéről a vezérigazgató az MTI kérdésére elmondta: nem egyszerű regionális tőzsdét létrehozni, de jó kiindulás a csehekkel és a szlovákokkal 2012 második negyedévére várható piac-összekapcsolás, aminek előkészületeit már megkezdték.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.