Újra tanítanak magyarul Szádudvarnokon

Magyar tanítási nyelvű alsó tagozatos iskola nyílik szeptemberben az abaúj-tornai Szádudvarnokon.

MNO
2011. 08. 02. 9:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Új Szó című pozsonyi lap keddi kiadása szerint a Szent István Egyházi Alapiskola nyolc kisdiákkal kezdi meg működését, a tervek teljes szervezettségű magyar tannyelvű tanintézetről szólnak, mely Tornán működik majd. A Kassa-vidéki járásban található községben 1854-től 1944-ig működött magyar tannyelvű katolikus iskola, ám a második világégést követően bezárták. Ezután Szádudvarnoknak csak szlovák tanintézménye volt, a magyar ajkú diákok Tornán és Szepsiben tanulhattak.

„Hatvanhét éve megszakadt hagyomány kelt most életre” – mondta a lapnak Miliczky Sándor (MKP), a falu polgármestere. „A demográfiai visszaesés természetesen nálunk is érezteti hatását, ám az iskola nemcsak a szádudvarnokiakat, hanem a széles környéket lesz hivatott szolgálni. A folytatáshoz hozzátartozik, hogy három-négy év elteltével Tornán megnyitjuk a római katolikus egyházi iskola felső tagozatát, miáltal teljes szervezettségűvé válik az intézmény” – fejtette ki Miliczky. A polgármester már évekkel ezelőtt tervezte a magyar tannyelvű alma mater újraindítását, ám – mint mondta – a körülmények nem kedveztek, az ügynek Juhász Attila plébános Tornára történt kinevezése adott lendületet; a rozsnyói püspökséggel már tavaly tárgyalóasztalhoz ülhettek.

A község magára vállalta az intézmény működtetésének járulékos költségeit, szeptembertől egy igazgató-tanító és egy napközis pedagógus foglalkozik a hat elsős és két másodikos gyerekkel. Tankönyveket a közeli Zsarnón működő alapiskola kölcsönöz a szádudvarnoki tanintézménynek. A négyszázas lélekszámú községet 80 százalékában magyar ajkúak lakják, a szeptemberben induló iskolába római katolikus és református kisdiákokat egyaránt írattak a szülők.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.