Ünneprontó tüntetés és rendőrroham Madridban

Sajnos, most már mindenképpen beárnyékolja XVI. Benedek pápa csütörtökön kezdődő látogatását a szerda esti rendőrroham a radikális pápaellenes tüntetők ellen. A rohamrendőrök kiszorították a központi Puerta del Sol térről az egyes jelentések szerint több mint kétezer – mások szerint viszont 20-30 ezer – egyre radikálisabban viselkedő pápaellenes tiltakozót. Mivel vissza akartak térni a térre, ezért több rohamra került sor. Egyes portálok arról számoltak be, hogy legalább tizenegy személyt vettek őrizetbe, és három rendőr is megsérült az összecsapásokban.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/804195" target="_blank"><strong>• Feszült pillanatok a madridi katolikus találkozón + Videó</strong></a>

2011. 08. 18. 7:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tüntetők elsősorban azért tiltakoztak, mert szerintük a kormány közpénzből támogatta az ifjúsági világtalálkozót és a pápalátogatást. Ezt tükrözte legtöbb transzparensük és rigmusuk, amelyeknek többsége gyalázta a pápát, a hívőket vagy a vallást.

Amíg a spanyol El Mundo alig több mint 2000 tüntetőről írt és beszélt, addig a katalán La Vanguardia már 20-30 ezer főre becsülte a számukat, az El País pedig ötezerre. Az előzetes logisztikai beszámolók szerint több mint 18 ezer rendőr és önkéntes vett részt a találkozó lebonyolításában, de a Puerta del Solon az erősítés ellenére sem tudták uralni az egyre paprikásabb légkört, ahol a tiltakozók majdnem összeverekedtek a találkozó résztvevőivel.

Az ABC kiderítette, hogy az első rendzavarót akkor állították elő, amikor palackot hajított az egyik rendőrre, aki megpróbálta megakadályozni az esetleges összetűzéseket a tüntetők és a találkozó résztvevői között. Az El Mundo tudósítója szerint a rendőrök végül nem tudták megakadályozni, hogy a növekvő feszültség közben néhány tüntető ne vegyüljön el a résztvevők között. Ráadásul néhány feldühödött tüntetőnek – még mindig az El Mundo szerint – végül sikerült megrugdosni és megütni több katolikust.

A rendőrök este tízkor indították a rohamot, és tizenegyre megtisztították a teret, de a szomszédos utcákban még meg kellett küzdeniük a többi tiltakozóval. A mentők legalább tizenegy személyt láttak el zúzódások miatt, köztük három rendőrt, egyikük kezét megvágták valamivel. A történtek mindenképpen elrontották a békésnek induló ifjúsági találkozót XVI. Benedek csütörtök délre tervezett érkezése előtt. Most már csak remélni lehet, hogy a pápa érkezésével végül a józan ész kerekedik felül.

(elmundo.es, publico.es, elpais.com, lavanguardia.com, abc.es)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.