Visszaszorulóban az iszlamisták

Az al-Shabaab szomáliai iszlamista milícia szombatra virradóra kivonult a főváros, Mogadishu egyes részeiből, és ezekbe nyomban bevonult az átmeneti kormány békefenntartók támogatta hadserege – jelentették a felek szóvivői és szemtanúk.

MNO
2011. 08. 06. 15:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre nem ismert, hogy miért és pontosan mekkora területet adott fel az al-Shabaab, valamint az sem, hogy ez milyen hatással lehet az éhínség sújtotta lakosság segélyezésére. Az éhínségben amerikai becslés szerint több mint 29 ezer, öt év alatt gyerek halhatott meg az utóbbi 90 napban csak az ország déli részén. Az al-Kaida terrorhálózattal szövetséges al-Shabaab sok segélyszervezetet meggátolt abban, hogy eljusson délre, de Mogadishuban is hátráltatta a tevékenységüket. Sejk Seríf Ahmed szomáliai elnök győzelemként értékelte az iszlamisták elvonulását bizonyos fővárosi területekről, és fogadkozott, hogy a kormányhadsereg kiűzi őket az ország többi részéből is.

Az al-Shabaab szóvivője azt állította, hogy „katonai taktikaváltoztatásról” van szó, „ellentámadás” a céljuk, és leszögezte, hogy az ország déli részéből nem vonulnak ki. A milícia tartja az ellenőrzése alatt az ország középső és déli részének zömét, de a kormányhadsereg és az azt támogató nemzetközi erő, az Afrikai Unió 9000 ugandai és burundi katonából álló szomáliai missziója (AMISOM) február óta jelentős területet foglalt el az iszlamista milíciától. Az AMISOM szóvivője közölte: ellenőrzik, hogy valóságos-e a visszavonulás, és nem csak csapdába akarják őket csalni.

Az amerikai külügyminiszter csütörtökön felszólította az iszlamistákat, hogy engedjék be a segélyszállítmányokat az éhínség sújtotta vidékekre. Hillary Clinton azzal vádolta meg a milíciát, hogy szándékosan gátolja a segélyszállítmányok célba juttatását, jóllehet közel 3,7 millió éhező ember szorul sürgős segítségre. Az Egyesült Államok a héten enyhítette azoknak a terrorizmusellenes intézkedéseknek a szigorát, amelyek eddig korlátozták a segélyszervezetek működését az al-Shabaab által ellenőrzött területeken. Az új előírások értelmében a segélyszervezeteket nem büntetik meg, ha szállítmányaik esetleg a milícia kezére kerülnek; a fő cél a segélyek célba juttatásának felgyorsítása.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.