150 ezer családdal számol a pesszimista változat + Képriport

A legpesszimistább előrejelzések szerint is legalább 150 ezer, devizahitellel rendelkező család él majd a rögzített árfolyamon történő, egyösszegű végtörlesztés lehetőségével, de számuk akár ennek a két-háromszorosa is lehet majd – közölte a végtörlesztési törvényjavaslatot jegyző fideszes Rogán Antal hétfői parlamenti expozéjában.

MNO
2011. 09. 19. 16:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus azt mondta: azok, akik a rögzített feletti árfolyamon vették fel a devizahitelt, azért nem élhetnek majd a végtörlesztés lehetőségével, mert egyrészt „nyernének” rajta, másrész, mert ők a kölcsönfelvétel időpontjában már tisztában voltak a lehetséges kockázatokkal.

A tervek szerint létrejövő pozitív adóslistáról szólva Rogán közölte: egy ilyen lista megléte esetén csak az Országgyűlésen múlik olyan szabályoknak a megalkotása, amelyek lehetővé teszik, hogy a „pozitív adósok” kedvezményeket kaphassanak a saját hitelükből.

Rogán arra hívta fel a figyelmet, hogy nincs még egy olyan uniós tagállam, ahol akkora kockázattal, minden kockázati elem ügyfelekre való áthárításával és egyoldalú szerződésmódosításokkal lehetett volna devizahitelt nyújtani, mint Magyarországon. Megerősítette, a kormányoldal álláspontja szerint külön parlamenti vizsgálatnak kell tisztáznia, hogy kik felelősek azért, hogy Magyarországon nem léptették életbe a devizahitelezést korlátozó – a térség más országaiban bevezetett – intézkedését.

A részletekről szólva kifejtette: azok élhetnek a végtörlesztéssel, akiknek a devizahitelük fedezetéül ingatlanalapú jelzálog szolgál. Ezeknek a hiteleknek a több mint 80 százaléka 10 millió forint alatti, a maradék 20 százalék nagy része pedig a 10 és 30 millió forint közötti hitelösszeg kategóriájába esik. 30 millió forint feletti, devizaalapú jelzálogkölcsöne 38-40 ezer családnak van – tette hozzá.

Ismertette: december 30-ig lehet kérelmezni a végtörlesztést, az általa támogatott, a gazdasági bizottság módosító indítványa alapján pedig az igénybenyújtástól számított 60 napon belül kell majd teljesíteni. Ez egy tiszta helyzetet jelent a magyar bankrendszer számára is, mert májusban, amikor az ez évi mérlegeket lezárják, már teljesen egyértelmű lesz, hányan éltek a végtörlesztéssel, és annak milyen költsége van a bankrendszer számára – mondta a képviselő.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.