52 embert vettek őrizetbe a razzia során

A török rendőrség 52 embert vett őrizetbe egy nagyszabású razziában, amelyet feltételezett kurd aktivisták ellen hajtott végre szombaton az ország délkeleti részén – közölte a török állami televízió.

MNO
2011. 09. 17. 11:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A TRT tévé közlése szerint a rendőrség számos otthon átkutatása mellett megszállta a Kurd Béke és Demokrácia Párt irodáit is az iraki határhoz közel fekvő Sirnak és Cizre városokban. A Dogan török hírügynökség közben arról számolt be, hogy Cizrében kurdok egy csoportja összecsapott a rendőrséggel. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök pénteken újságíróknak azt mondta: a kurd „szeparatista-terrorista csoport és politikai hajtásai nem számíthatnak arra a jóindulatra és megértésre, mint a múltban”. Kijelentése arra utalhat, hogy nem vezettek eredményre a PKK-val norvég közvetítéssel titokban folytatott tárgyalások, amelyek ténye a napokban lepleződött le. Erdogan utasítást adott a kiszivárgás okainak kivizsgálására.

A török hadsereg – több mint egy év után – augusztusban ismét légierővel támadta a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) feltételezett észak-iraki bázisait, mert kurd lázadók júliusban összesen csaknem félszáz török katonát öltek meg az iraki határ térségében.

A PKK, amelyet terroristaszervezetként tart nyilván az Európai Unió és az Egyesült Államok is, 27 éve küzd fegyverrel a kurd önrendelkezésért. A harcokban azóta 40 ezer ember vesztette életét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.