580 ezren utaztak a társaság hajóin

A várakozásnál rosszabbul, a tavalyi évhez hasonlóan alakultak a Balatoni Hajózási Zrt. forgalmi adatai az idei nyári szezonban, ugyanakkor a balatoni bringaturizmus négy-öt éve tartó fellendülése tovább tart. Erről Horváth Gyula, az önkormányzati tulajdonban lévő balatoni hajózási társaság vezérigazgatója számolt be pénteken.

MNO
2011. 09. 16. 17:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az augusztus végéig összesített adatok szerint az idei balatoni szezonban összesen 580,2 ezren utaztak a társaság hajóin, ami 99,6 százaléka az egy évvel korábbi adatnak. Ezen belül a menetrend szerinti hajójáratokon 99,8, a program- és sétahajókon 98,9 százalékát sikerült elérni a tavalyi utaslétszámnak. A kompon 750,7 ezer utast szállítottak, 3,4 százalékkal többet, mint tavaly. Továbbá 221,2 ezer autót, ami 3,3 százalékkal, illetve 36,3 ezer kerékpárt, ami 18,3 százalékkal múlta felül a tavalyi adatokat.

A társaság boglári kempingjében 13 542 vendégéjszakát töltöttek el a turisták, ez a tavalyi adatoknál 5 százalékkal kevesebb. A szemesi kempingben viszont 12 299 volt a vendégéjszakák száma, a korábbi adatoknál 2,9 százalékkal több. A társaság az idén többféle akcióval csalogatta a vendégeket siófoki szállodájába, ahol 4985 vendégéjszakát számláltak augusztus végéig, ami 119,1 százalékkal múlja felül az elmúlt év hasonló adatát. A bevétel növekedése azonban ennél szerényebben alakult az akciók miatt. A vitorláskikötői üzletág 7-8 százalékkal növelte a bevételét. A kikötők kapacitáskihasználtsága átlagosan 90 százalékos, ami a tó déli partján több esetben 99-100 százalékos telítettséget jelent.

Horváth Gyula szerint az idei nyári szezonban benne volt a lehetőség, hogy érdemben javuljanak a forgalmi adatok, de a főszezonban több hétig tartó hideg, szeles időjárás olyan kiesést okozott, ami miatt átlagosan csak a tavalyi eredményeket sikerült megismételni. (Az elmúlt évben a hajózási társaság az utóbbi évtizedek leggyengébb évét zárta, leginkább a nagy rendezvények elmaradását is okozó nagy viharok miatt.) Az augusztus végéig kitartó meleg nem csalogatott már vissza érdemben fizetőképes keresletet a hajózási cég számára, viszont a szeptemberi utószezonban eddig 6-8 százalékkal is többen utaztak a társaság hajóin, mint egy évvel korábban. Ez ugyan kedvező jelenség, de számottevően már nem változtat a cég idei eredményein – mondta a vezérigazgató.

A Balatonon október 2-ig tart a hajózási szezon. A folytatódó jó idő vagy egyéb igény esetén indítanak további járatokat hétvégenként, amiről a társaság honlapján lehet informálódni. Indulnak hajók majd a nagyobb őszi balatoni rendezvényekre, így a tihanyi gardafesztiválra és a szigligeti fogasfesztiválra is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.