7 milliós átlagfizetést követelnek

Egyre inkább veszélybe kerül az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) november elsejére kiírt rajtja, mivel ismét eredménytelenül zárultak a bértárgyalások a klubtulajdonosok és játékosok érdekvédelmi szervezete között.

MNO
2011. 09. 15. 10:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A játékosok azt szeretnék, ha a liga bevételeiből 54.3 százalékban részesülnének, ezzel szemben a tulajdonosok 57 százalékra tartanak igényt. Jelenleg a befolyt pénzeken fele-fele arányban osztozkodnak. Emellett a kosarasok ragaszkodnak ahhoz, hogy az átlagfizetés legyen 7 millió dollár idényenként, míg a csapatok vezetői ezt 5 millióra kívánják leszorítani. Utóbbiak azt állítják, hogy a 30 klubból 22 veszteséggel zárta az elmúlt évadot, és a liga összesen 300 millió dollárt veszített. A játékosok szervezete ezeket az adatokat nem tartja reálisnak.

A két fél közötti kollektív szerződés június 30-án járt le, és ha nem kötnek újat, akár a teljes NBA-szezon elmaradhat. Legutóbb az 1998/99-es idény előtt nem tudtak megállapodni a játékosok és a klubtulajdonosok, végül 1999 februárjában vette kezdetét egy rövidített alapszakasz. Akkor összesen 464 meccs maradt el a bérvita miatt, a játékosok több mint tízmillió dollárt veszítettek, a tulajdonosok pedig ennek legalább a tízszeresét. Most a kosarasok közül többen Európába szerződtek azzal a kitétellel, hogy ha mégis beindul a tengerentúli bajnokság, visszatérnek oda.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.