800 különleges helyszín nyitja meg a kapuit

Ünnepélyes keretek között kezdődött meg pénteken Székesfehérváron a Kulturális örökség napjai idei programsorozata, amelynek keretében országszerte több mint 800 különleges helyszín nyitja meg kapuit a hétvégén. A megnyitón Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter kihirdette a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére felkerült újabb három elemet.

MNO
2011. 09. 16. 18:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Városháza nagytermében – az örökségvédelem ápolásával foglalkozó szakemberek, közösségek képviselői előtt – Réthelyi hangsúlyozta: azzal, hogy új elemekkel bővült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzéke, újabb közösségek nyilvánították ki szándékukat örökségük felelősségteljes megőrzésére és fenntartására generációkon át. A nemzeti jegyzék – mint azt már korábban nyilvánosságra hozták – a bólyi Emmausz-járással, a mendei pünkösdi templomdíszítéssel és a mohai tikverőzés hagyományával bővült.

A kétnapos rendezvénysorozatot megnyitó Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a kulturális örökség elemei meghatározó, mással nem helyettesíthető forrásai, dokumentumai egy-egy közösség azonosságtudatának, sarokkövei egy tradicionális nemzeti értékrendnek, s lehetőséget kínálnak arra, hogy a múltunkból hozott tőkét a jövőre fordítsuk.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.