Pert nyert Kapolyi

Elutasította a Fővárosi Bíróság (FB) azt a keresetet, amelyet a Magyar Villamos Művek többségi tulajdonában álló Kárpát Energo Zrt. nyújtott be Kapolyi László ellen. A cég – egy korábbi kölcsönügylet miatt – 2,7 milliárd forint kártérítést kért az egykor a szocialisták parlamenti frakciójában helyet foglaló üzletembertől. Az FB ma meghozott ítéletében úgy látta: a Kárpát Energót nem érte kár.

Jakubász Tamás
2011. 09. 29. 11:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügy előzménye az volt, hogy az állami tulajdonú MVM és Kapolyi két cége 2008 elején megegyezett: Vásárosnamény határában kombinált ciklusú gázturbinás erőművet építenek. Az adatok szerint az MVM 2008 februárjában megvette Kapolyitól a létesítmény kivitelezési munkáinak elvégzésére létrehozott Kárpát Energo 51 százalékos részvénycsomagját. A Kárpát Energo az idő tájt megtartott közgyűlésén Kapolyi László vállalta, hogy a következő, márciusi közgyűlésig csak az MVM hozzájárulásával köt szerződéseket – tartalmazta a keresetlevél. Kapolyi azonban két héttel később egyedül írta alá azt a kölcsönszerződést, amely szerint a Kárpát Energo kilencmilliárd forint hitelt ad egy luxemburgi cégnek. A kölcsönről – a beadvány szerint – sem az MVM, sem a Kárpát Energo márciusban megválasztott irányítói nem tudtak.

Két héttel később a Magyar Villamos Művek 14 milliárd forintos hitelkeretet nyitott a Kárpát Energónak a vásárosnaményi erőmű felépítésére. A pénz nagy része, nagyjából tízmilliárd forint azonban nem Szabolcsba, hanem – a Kapolyi által aláírt szerződés alapján – a luxemburgi céghez került. A kereset állította: a Kárpát Energo a summából körülbelül 2,5 milliárd forintot még nem kapott vissza a luxemburgi vállalkozástól. A perben nagyrészt ezt az összeget követelték Kapolyitól.

A bíróság ma úgy ítélte meg: mivel a követelést eddig nem minősítették behajthatatlannak, a Kárpát Energót egyelőre nem érte kár. Könyveiben a cég továbbra is nyilvántartja a szóban forgó összeget, azaz vagyona nem csökkent. Az FB ítélete szerint a pervesztes társaság köteles megfizetni negyvenmillió forint perköltséget és kilencszázezer forint illetéket. Az ítélet nem jogerős, az ellen fellebbezést jelenthetnek be a pereskedők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.