A balkáni integrációról is tárgyal a V4

A nemzeti parlamentek ellenőrző szerepéről, a balkáni országok és az Európai Unió kapcsolatainak fejlesztéséről, valamint az euróövezet válságának a cseh, a szlovák, a lengyel és a magyar gazdaságra gyakorolt hatásáról kezdtek tárgyalásokat a négy visegrádi ország parlamenti elnökei pénteken Prágában.

MNO
2011. 09. 16. 10:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországot a tanácskozáson Kövér László, az Országgyűlés elnöke képviseli. Tanácskozásuk eredményéről sajtóértekezleten számolnak be a házelnökök.

Arról, hogy a nemzeti parlamentek milyen ellenőrző szerepet játszanak majd a lisszaboni szerződés elfogadása után, három éve egyszer már tárgyaltak a házelnökök, akkor is Prágában. Akkor abban állapodtak meg, hogy megpróbálnak találni egy olyan mechanizmust, amely lehetővé tenné, hogy a visegrádiak szükség esetén közösen foglalhassanak állást, fogalmazhassanak meg kifogásokat, véleményeket az Európai Bizottság által javasolt szabályokkal kapcsolatban.

A visegrádi csoport – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – idén februárban ünnepelte megalakulásának 20. évfordulóját. A csoportosulás elnöki tisztségét júliustól egy évig a Cseh Köztársaság tölti be. A cseh elnökség kiemelt figyelmet kíván fordítani az EU jövőbeni költségvetésére és a közös energiapolitikára.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.