A beruházás azt támasztja alá, hogy az ország az elsők között van

A Volkswagen csoport az elkövetkező öt év során mintegy 62,4 milliárd euró beruházást tervez autós üzletágában – tájékoztatta közleményben a Porsche Hungaria az MTI-t, idézve a Volkswagen csoport 2012 és 2016 közötti időszakra készült és a felügyelőbizottság által pénteken jóváhagyott beruházási tervét.

MNO
2011. 09. 19. 18:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárgyi eszközökre előirányzott beruházás 49,8 milliárd eurót tesz ki, amelynek 57 százaléka, azaz több mint fele Németországban valósul majd meg. Az indoklás szerint a Volkswagen csoport nagyszabású belföldi beruházásai látványosan igazolják, hogy Németország mint termelési helyszín nemzetközi összehasonlításban is az elsők között szerepel.

Az autógyártó üzletág tárgyi eszközeire fordítandó beruházásokat a csoport igen jelentős, mintegy 66 százalékos arányban, azaz 32,7 milliárd eurós nagyságrendben minden márkája modernizációjára, illetve modellpalettáik bővítésére szánja. A fő irányt itt az új modellek, valamint a meglévők utódainak, illetve az ezekhez kapcsolódó komponensek szinte minden kategóriára kiterjedő s a modulrendszerű technikák koncepciójának alkalmazásával történő fejlesztése jelenti.

A Volkswagen csoport folytatja termékoffenzíváját, amely során új piacokon, illetve járműszegmensekben is meg kíván jelenni. A motortechnika területén a teljesítmény, az üzemanyag-fogyasztás és a károsanyag-kibocsátás területén egyaránt jelentősen továbbfejlesztett erőforrások megjelenése várható, különös tekintettel a hibrid- és elektromos hajtások fejlődésére.

A vállalat mindezeken túl az elkövetkező öt év során további 17,1 milliárd euró modellektől független beruházást is tervez, az új termékek ugyanis a magas minőségi elvárások és a gyártási folyamatok állandó fejlesztése következtében a prés-, illetve fényezőüzemek, valamint a szerelőszalagok folyamatos fejlesztését és kapacitásuk növelését is szükségessé teszik. A tervekben a gyártáson túl a fejlesztés, a minőségbiztosítás, az értékesítés, az alkatrészellátás és az információs technológiák területein is jelentős beruházások szerepelnek.

„A Volkswagen csoport a jövőre összpontosítva rekordnagyságú összeget invesztál célkitűzése megvalósításába, hogy mind gazdaságilag, mind pedig környezetvédelmi szempontból a világ legjobb autógyártójává lépjen elő” – idézi a közlemény Martin Winterkornt, a Volkswagen AG igazgatótanácsának elnökét. „Tovább kívánjuk erősíteni a fejlesztés és a korszerű technológiák területén kivívott vezető pozíciónkat. Számunkra a környezetkímélő és a hosszú távú fenntarthatóságot szolgáló járművek fejlesztése feltétlenül az elsődleges célkitűzések között szerepel” – mondta Martin Winterkorn.

A befektetési stratégiában a szél-, a nap- és a vízenergia kiaknázására tervezett ráfordítások is szerepelnek, amelyek a gyárak megújuló forrásokból származó energiával történő ellátását hivatottak biztosítani.

A tervek a Volkswagen csoport jelenlegi struktúrája szerint készültek, így már a Porsche Holding Salzburg teljes körű konszolidálására is kiterjednek. Nem tartoznak azonban ebbe a körbe, így a felsorolt számokat meghatározó tervekben sem szerepelnek a konszern kínai vegyesvállalatai. Ezek a társaságok a 2012 és 2016 közötti időszak során összesen mintegy 14,0 milliárd eurót fordítanak majd saját forrásaikból új gyárakra és termékekre – ismerteti a közlemény.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.