A bírósági ítélet után előnybe kerülnek a gazdák

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága haszonbérleti pályázatot írt ki arra a 4200 hektárnyi területre, amelyet korábban a részben olasz tulajdonosi hátterű Mariano Kft. jogosulatlanul bérelt – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodája pénteken.

MNO
2011. 09. 16. 11:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A VM közleményében rámutatott: az ügy precedensértékű, mert a nemzeti parkok 1990 és 1995 között számtalan, az állam számára előnytelen szerződést kötöttek több tízezer hektárra. A szaktárca kiemeli: az ügy előzménye, hogy júniusban a Legfelsőbb Bíróság jogerős ítéletében semmisnek nyilvánította a Bükki Nemzeti Park és a Mariano Kft. között 1995-ben létrejött földbérleti szerződést.

A Mariano Kft. a piaci ár töredékéért bérelte a – döntően termőföld – területeket, amelyek után összesen több mint 800 millió forint támogatáshoz jutott. A társaság a terület egy részéért 100 forintot fizetett hektáronként, a nagyobbik részét térítés nélkül használta. A megállapodás 1995-ös aláírásakor csak 10 évre adhatták volna bérbe a földeket, ennek ellenére a szerződésben 20 éves időtartamot állapítottak meg. Emellett a cég a természetvédelmi feladatait sem látta el, a szakértői vélemények és a hatósági jegyzőkönyvek elhanyagolt állapotú földekről, természetvédelmi területekről, ősgyepekről és állattartó telepekről számoltak be – olvasható a szaktárca közleményében.

A VM tájékoztatása szerint a precedensértékű ítéletet követően a terület vagyonkezelője, a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága „példás gyorsasággal” elkészítette a haszonbérleti pályázati kiírást. Egyeztettek a térség önkormányzataival, szakmai szervezeteivel és gazdálkodóival. A 4200 hektárnyi területre a pályázatokat október 3-ig lehet benyújtani a nemzeti parkhoz. Az eredményt október 25-én hirdetik ki, ezt követően folyamatosan kötik meg a szerződéseket.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága a terület meghirdetésekor a kormány birtokpolitikai koncepciójának megfelelően előnyben részesíti a kis- és közepes vállalkozásokat, az induló gazdákat, az állattartókat. A szerződések alapján a pályázóknak maradéktalanul be kell tartaniuk a természetvédelmi előírásokat – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.