A harmadik neműek ikszelhetnek az útlevélben

A nő és a férfi meghatározáson kívül harmadik nemi kategória is került az ausztrál útlevelekbe. Az intézkedés a transzneműekkel szembeni diszkrimináció megszüntetését célozta – közölte csütörtökön az ausztrál kormány.

MNO
2011. 09. 15. 10:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A transzneműek, illetve a bizonytalan nemű ausztrálok számára ezentúl lehetőség nyílik arra, hogy „meghatározatlan” neműnek vallják magukat a dokumentumban. Ehhez csupán egy orvosi igazolást kell csatolniuk. Az úti okmányban x-szel jelölik a harmadik nemet. Korábban csak abban az esetben változtathatták meg nemüket a hivatalos okmányban az ausztrálok, ha nemváltoztató műtéten estek át. Louise Pratt ausztrál szenátor – akinek élettársa nőnek született, de nemet változtatott – óriási előrelépésnek nevezte a rendelkezést.

Mint emlékeztetett: a transznemű és bizonytalan nemű emberek gyakorta voltak kitéve zaklatásnak a repülőtereken, illetve határátlépéskor, mivel megjelenésük eltért az útlevelükben szereplő leírástól.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.